EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

И Германия ще намалява цената на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Германия ще намалява цената на ток

mail08:35 | 18.10.2021прегледи 627 коментарикоментари 0


Германското правителство ще намали драстично таксата върху потреблението на електроенергия от 2022 г., за да облекчи тежестта върху потребителите, съобщиха операторите на мрежи. Таксата по Закона за възобновяемите енергийни източници (EEG), използвана за финансиране на разширяването на соларните и вятърните централи, ще намалее с повече от 40 % до 3,723 цента за киловатчас от 1 януари, се посочва в изявление на 50Herz Transmission, Amprion, TenneT TSO и TransnetBW.

Това е най-голямото намаление досега, откакто зелената такса беше въведена през 2000 г., за да се подпомогне преходът на водещата европейска икономика от изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви наскоро, че таксата EEG трябва да бъде премахната напълно през следващите няколко години, "за да се запази достъпността на електроенергията". Недостигът ще бъде компенсиран с по-високи държавни субсидии, отчасти благодарение на данъка върху въглеродните емисии, въведен в началото на 2021 г.

Германците вече имат най-високите сметки за електроенергия в ЕС и с наближаването на зимата нараства натискът върху правителството да помогне за смекчаване на надвисналата криза с цените на енергията. През последните месеци цените на природния газ в Европа се повишиха, тъй като търсенето нарасна с излизането на икономиките от ограниченията, предизвикани от пандемията. Запасите вече бяха ниски след дългата и студена предишна зима.

Цените на едро на природния газ, които са водещият индикатор за общите цени на енергията в Европа, се увеличиха повече от три пъти през тази година. Цените на петрола и въглищата също скочиха, което подхранва опасенията за рязко покачване на инфлацията и скок на сметките за енергия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg