EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

И втора жалба на ДКЕВР - за ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И втора жалба на ДКЕВР - за ВЕИ

mail13:42 | 25.06.2014прегледи 932 коментарикоментари 0


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) сезира Европейската комисия за нарушение на общностното право, изразяващо се в предоставяне на прекомерна държавна помощ на производители на електрическа енергия от възобновяеми източници. Това се посочва в съобщение до EconomyNews.bg от пресцентъра на ДКЕВР.
Извършеният анализ на ВЕИ сектора показа, че инсталираните мощности многократно надвишават и преизпълняват заложените цели в план 2020 на Еврокомисията, като същевременно са постигнати при икономически обременяващи условия за крайните потребители и бизнеса, както и за енергийната система като цяло. Според ДКЕВР регламентираната в ЗЕВИ схема за определяне на преференциални цени осигурява прекомерно подпомагане на производството на електрическа енергия от възобновяеми източници.
От една страна, определянето на преференциалните цени веднъж годишно (до 17 юли 2012 г.) не отразява трайната тенденция за бързо поевтиняване на инвестиционните разходи за изграждане на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, които са основен ценообразуващ елемент. Това води до завишаване на формираните преференциални цени. Тук, според ДКЕВР, е причината за огромния инвеститорски интерес, довел до огромен скок на количеството инсталирани фотоволтаични мощности през 2012 г.
В тази връзка ДКЕВР предложи законодателни промени, с които да се предостави възможност на Комисията, въз основа на потреблението в страната, да определя ежегодни количества електрическа енергия, произведени от ВИ, които да бъдат изкупувани по преференциални цени. Останалите количества произведена енергия от ВИ да се изкупува по цена за излишък на балансиращия пазар. В предложението за промяна на ЗЕВИ се предвижда производителят да може да избира – ако гореописаният вариант не го удовлетворява, той да има възможността да продава цялото количество произведена енергия на свободния пазар.
Комисията инициира и провеждането на „балансиращ тест“, който да отрази съвместимостта на мярката за подпомагане с вътрешния пазар – т.е. дали държавната помощ допринася за опазването на околната среда, без това да навреди на търговските условия до степен, противоречаща на общия интерес.
ДКЕВР счита, че регламентираната в ЗЕВИ схема, при която е налице задължение за изкупуване от страна на НЕК на произведената от ВИ електрическа енергия по завишени преференциални цени, като в същото време на производителите от ВИ са гарантирани дългосрочни договори и прекомерна възвръщаемост на инвестициите, представлява прекомерна държавна помощ, която я прави несъвместима с вътрешния пазар.
В изпратената жалба до ЕК ДКЕВР поиска преустановяване, пълно или частично, на държавната помощ до окончателното си произнасяне със сезирания проблем.
Снимка: ЕП


Тагове: ДКЕВР, ВЕИ, ЕК, жалба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg