EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Великобритания с по-висок БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Великобритания с по-висок БВП

mail10:30 | 22.03.2012прегледи 349 коментарикоментари 0


Икономиката на Великобритания тази година ще нарасне повече от очакваното по-рано, въпреки че повечето държави от еврозоната отново ще попаднат в рецесия, заяви днес британският министър на финансите Джордж Озбърн, цитиран от Асошиейтед прес. Очаква се брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания да нарасне с 0,8 на сто тази година и с 2 на сто през 2013 година, каза днес Озбърн.
През ноември прогнозите бяха за растеж от 0,7 на сто. Великобритания, най-голямата европейска икономика извън еврозоната, вероятно ще избегне техническата рецесия или две последователни тримесечия на спад, отбеляза Озбърн. През четвъртото тримесечие на миналата година икономиката на страната се сви с 0,2 на сто спрямо предишното тримесечие. През текущата финансова година Великобритания ще изтегли кредитиране за 126 млрд. бр. лири (199 млрд. д.) или с около 1 млрд. бр. лири под планираното, каза министърът, цитирайки независимата Служба за бюджетна отговорност.
Озбърн прогнозира, че идната година показателят ще се понижи до 120 млрд. бр. лири и до 98 млрд. бр. лири през 2014 година. Максималните стойности на кредитирането ще бъдат по-ниски от предишните прогнози за 76,3 на сто от БВП през 2014-2015 година, допълни той.
През февруари бюджетният дефицит на Великобритания е нараснал почти двойно на фона на намаляването на данъците и увеличаването на разходите, отбелязва агенция Блумбърг. Нетното кредитиране без отчитане на финансовата подкрепа за банките се е увеличило до 15,2 млрд. бр. лири (24,1 млрд. долара), което е най-високата стойност на показателя за месец февруари, откакто се води статистиката. През същия месец на  миналата година кредитирането бе 8,9 млрд. бр. лири, съобщи днес националната статистическа служба. Данните бяха оповестени малко преди годишната реч на министъра, посветена на бюджета, и отразяват затрудненията на Озбърн да стимулира икономиката на страната, допълва Ройтерс. Британското правителство ще понижи данъка върху доходите и ще ускори намаляването на корпоративните данъци, като ще финансира данъчните мерки чрез облагане на банките богатите собственици на недвижими имоти, посочи той.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg