EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И в Германия качеството на храните се влошава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И в Германия качеството на храните се влошава

mail06:55 | 27.03.2018прегледи 5755 коментарикоментари 0


Истински късмет за потребителите се оказа практиката на организацията в Хамбург. От 2011 година насам те пазят мостри от опаковките на хранителни продукти, които са изследвали. Това им дава възможност да сравнят съдържанието на етикетите им, а резултатите са повече от тъжни.Проучването установява различна степен на влошаване на рецептите в продукти от известни производители на храни. Ценните съставки като масло, какао или лешници се спестяват и често се заменят с по-евтини пълнежи, вода или аромати.

Намаляване на ценните съставки

Списъкът на изследваните продукти се оглавява от течния шоколад  Nutella от Ferrero, за който е установено по-ниско съдържание на какао – 7,4% срещу 8,4% преди. Проучването обхваща и други известни брандирани продукти: Mondelez спестява лешници в шоколад "Milka Nussini" и вместо това добавя овкусител. Хоман използва по-малко яйца в яйчената салата, но добавя два консерванти в съставките. Вместо 30-те, марката Rewe Bio съдържа само 20% мед. В някои случаи се добавя повече вода или евтина млечна захар, заменена от още по-евтин глюкозен сироп. Фактът, че такива методи се използват от производителите на марки, които са известни с по-високо качество, в страна като Германия е изненада за всички.

По-малки опаковки

Често влошаването е свързано и с намаляването на големината. В поне пет примера в проучването производителите не само са намалили качеството, но и размера на продуктите. Това са Милка Нусини Ригел, плодовите мюсли на Oetker Vitalis, шоколадовите бонбони от Arko, шоколадовите черешови мюсли Kölln и капучиното от Krüger. Поради по-малките опаковки при запазени цени потребителите реално плащат средно 20% повече за тези пет продукта.

Източник: aktivnipotrebiteli.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg