EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И БНБ видя рецесия у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И БНБ видя рецесия у нас

mail17:11 | 15.05.2009прегледи 813 коментарикоментари 0


Според последната прогноза на Българска народна банка брутния ни вътрешен продукт за 2009 може да спадне с 2%. Оценката се съдържа в последния брой на изданието на БНБ "Икономически преглед". Прогнозата на институцията варира между ръст от 0.6% и спад от 2%.
Очакванията на МВФ са за спад от 3.5%.
Прогнозата е ревизирана надолу спрямо обявените в началото на годината очаквания за икономически растеж от 2.4%.
Според нея през второто и третото тримесечие на текущата година продължаващата глобална икономическа криза ще свива външното търсене на български стоки. Влошената международна конюнктура и по-ниското вътрешно търсене ще повлияят негативно върху инвестиционните планове на предприятията. По-слабата строителна активност също ще допринесе за забавяне на инвестициите през годината. Очакваме по-нисък прираст на доходите и спад в заетостта, които заедно с повишената предпазливост на домакинствата ще ограничават потреблението, казват от централната банка.
Според анализа банките продължават да затягат стандартите и условията си за отпускане на кредити. В същото време, несигурната среда и преразглеждането на плановете за потребление и инвестиции от страна на небанковите институции и на домакинствата, свиват търсенето на кредити, особено на дългосрочни заеми и на такива с инвестиционни цели.
В резултат на по-слабото външно и вътрешно търсене, очакваният темп на икономически растеж ще бъде значително по-нисък от потенциалния, изтъкват от БНБ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153