EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Анадола развива здравен туризъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Анадола развива здравен туризъм

mail07:25 | 30.10.2017прегледи 13015 коментарикоментари 0


Мира Лазарова, специално за EconomyNews.bg

Практикуването на здравен туризъм е сред най-добрите начини да съчетаете приятното с полезното, а Турция продължава да е популярна туристическа дестинация, въпреки отлива на туристи през последните 1-2 години. На българския пазар предпочитани остават морските курорти, но страната е прочута не само с тях. В Турция има 1600 минерални извори, 200 от които са включени в лечебни и профилактични програми. Температурата на техните води варира в диапазона от 20° до 110°C. За свойствата на турската минерална вода е известно още от времето на Римската империя, когато тук за лечение на проблеми със стомаха и кожата е идвал император Константин I.

Развитието на термалния и здравен туризъм бе темата на Втората международна конференция в турския град Денизли. Организаторите не бяха избрали мястото на провеждане форума случайно. В района на Денизли се намират 17 геотермални извора с температура на водата от 35° до 100°C, а водата във всеки един от тях е с различен състав и затова още през античността изворите са използвани с лечебни цели.

По покана на Турската асоциация за здравен туризъм (THTC) в конференцията в Денизли участваха представители от 52 страни, включително България, и 250 турски организации, специализирани в областта на здравния туризъм. Основана през 2005 г., за да подпомага развитието на здравния туризъм в Турция и привличането на пациенти от цял свят, днес THTC е една от най-големите здравни асоциации в света. В нея членуват общо 317 държавни болници, частни клиники, термални и спа центрове, хотели и туроператорски агенции, а в 87 държави тя е представена с мрежа от 146 офиса.

Здравният туризъм, наричан още лечебен или медицински, е вид специализиран туризъм, който има за цел да задоволи нуждите на потребителите от активен отдих, физическо възстановяване и поддръжка на общото психическо и физическо състояние в извънболнична обстановка. В много случаи обаче става дума за пътуване до определена дестинация с цел ползване на по-добра или по-достъпна (а понякога и двете) медицинска услуга от всякакъв вид. Именно комбинацията от медицинска и туристическа услуга се радва на голяма популярност в световен мащаб, като неизследваните територии и възможности стават все по-атрактивни за потребителите на здравни услуги. Въпреки че не е членка на ЕС, Турция е една от водещите страни, предлагащи здравни услуги на чужденци на територията на Европа. Страната е истински център за медицински туризъм и пазарът на здравни услуги за туристи е огромен. Южната ни съседка е традиционно предпочитана от пациентите от Западна Европа (а все по-често и други страни) заради по-ниските цени и доказаното високо качество на обслужването и лечението. Макар да е по-скъпо от родното, турското здравеопазване е предпочитано и от много българи.

Само през миналата година Турция е посетена от над половин милион туристи с цел здравен туризъм, показват данни на Асоциацията на турските туристически агенции (TÜRSAB) и турското Министерство на здравеопазването. В тази цифра не са включени пациентите от сектора на пластичната хирургия. За сравнение - през 2010 г. броят на "медицинските" туристи е бил едва 109 000 души. Най-често европейците посещават страната за лечение на зъбите и очите, за трансплантация на коса, за провеждане на ин витро процедури и за пластични операции. За насърчаване на развитието на здравния туризъм Турската асоциация за здравен туризъм и турското Министерство на икономиката са разработили специална международна интернет платформа Map2heal, която е достъпна на 17 езика. Сайтът е пуснат през януари тази година, а е разработван повече от две години. Именно чрез този сайт пациентите могат да изберат лекар и да контактуват с него преди и след посещение на болничното заведение. При необходимост платформата предлага и преводач по време на чата.

Ако изберете района около Денизли за място на лечение или за спа процедури, можете да отделите време и за туристическа обиколка. Само на 20 км от Денизли се намира малкото курортно градче Памуккале. Много от хотелите там имат собствени естествени горещи минерални извори. Курортът е известен с уникалния си природен феномен, дал името му, което в превод означава памукова крепост. На мястото на древния град Хиераполис се намират термални извори, богати на минерални соли. Водите падат от голяма височина и са създали причудливи, вкаменени и ослепително бели каскади, а действието на горещите извори, съдържащи калциев окис, довежда до образуването на варовикови отлагания върху скалистите тераси и превръщат живописното място в истинска туристическа атракция. Един от басейните носи името на Клеопатра, тъй като легендата гласи, че именно във водите на Памуккале египетската владетелка е открила извора на младостта. Всъщност до началото на 80-те години на миналия век басейнът е бил известен просто като "античния басейн", но сладкодумни екскурзоводи решават да разказват легендата за Клеопатра. Макар че историците и археолозите не са намерили никакви доказателства за този факт, желаещи да се потопят там, където се е къпала Клеопатра, не липсват. Само на 8 км от термите на Памуккале и недалеч от река Меандър се намират останките на древния град Лаодикея. Градът е основан в III век пр.н.е. на мястото на по-старото селище Диосполис. В периода на началното разпространение на християнството там е построена една от Седемте църкви на Мала Азия, известни също като Седемте църкви от Апокалипсиса, които се споменават и в Новия завет. Лаодикея е била прочута и с мехлема за очи, който е създаден там от червените корени на местно растение, разредени с минерална вода от изворите в тогавашния Хиераполис. Освен за лечение тази смес е служела и за боядисване на текстил. И отново легендите споменават Клеопатра, която се е явила пред Марк Антоний на кораб с пурпурни платна, боядисани в Лаодикея. През 494 г. градът е разрушен от тежко земетресение и загубва значението си като център на християнството и търговията. Едва преди десетина години археолози от университета в Денизли започват разкопките на древния град, който може би в скоро време ще се превърне в сериозна конкуренция на известния Ефес. Засега там все още липсват тълпите от туристи, екскурзоводите с цветни чадърчета и досадните търговци, така че посещението си струва.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053