EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЗОП приет и на второ четене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЗОП приет и на второ четене

mail06:45 | 03.02.2016прегледи 2211 коментарикоментари 0


Днес Народното събрание гласува на второ четене Законопроекта за обществените поръчки, внесен от Министерския съвет. Според текстове от него постоянно действащ методически съвет ще работи по унифициране на практиките по прилагане на контролната дейност по закона. В съвета ще участват представители на Сметната палата, Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция.Новият закон ще влезе в сила от 15 април 2016 г., с изключение на няколко члена, като до тогава Министерският съвет ще трябва да приеме правилник за прилагането на Закона за обществените поръчки.

Възложителите на обществени поръчки са част от нашето общество и често на самите тях е трудно да спазват множеството правила и изисквания към възлагателния процес в ЗОП. Честите промени в закона правят качественото и ефективно възлагане много трудно. ЗОП не е пригоден и не е разписан да се бори с корупцията. ЗОП и европейското законодателство в областта имат малко по-различна цел, а именно – да осигуряват възможно най-ефективното разходване на публичните средства по един процедурно описан начин. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" на БНР главният секретар на Националното сдружение на експертите по обществените поръчки Ивайло Стоянов, който оцени промените като "много положителни" и уточни, че европейски директиви от 2014 г. са в основата на промените в ЗОП, които НС ще гласува днес. С тях се въвежда не само това, което виждаме като практика в други страни-членки, но и практиката на европейските съдилища, на Европейския съд, на националните съдилища.

В голяма степен законът става по-ясен. Въвеждат се нови моменти и с уеднаквяването на правилата, на практика, националните възложители ще възлагат поръчките по същия начин, както европейските. Това ще улесни възлагането на обществени поръчки по европейски проекти, уточни Стоянов. Един елемент, който задължително трябва да транспонираме в нашето законодателство, е новият единен образец на оферта – всички участници, всеки един бизнес, независимо къде в ЕС се намира, ще попълва офертата си по един и същи начин.  От една страна, ще е полезно за самия възложител, който няма да допуска грешки, изготвяйки документацията, а от друга – и за самия бизнес, тъй като това унифициране ще му позволи по-лесно и ефективно да изготвя своите оферти. Другото положително е създаването на основата за т.нар. "електронни обществени поръчки". Все още обаче няма визия към правилника за прилагането на закона, допълни Стоянов. Според него дискусиите за двата документа е трябвало да вървят в работните групи сравнително едновременно, за да могат депутатите да си изяснят докъде стига това прехвърляне на процедурни правила. Според експерта случаен принцип при разпределението на производствата по ЗОП, както се разпределят делата в съдебната система, би бил по-подходящ, отколкото това да се определя от председателя на КЗК: Трябваше малко повече внимание да се обърне при приемането на този закон и на етапа на контрола на изпълнението на обществените поръчки. Дълги години обществото е съсредоточено в самия закон и остава малко по-назад може би най-важният въпрос за обществото, а именно изпълнението. Най-сериозните проблеми, в това число и корупционни рискове, са именно на този етап, а не толкова на етапа на възлагателните действия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg