EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЗОП - ахилесовата пета според бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЗОП - ахилесовата пета според бизнеса

mail14:00 | 10.12.2012прегледи 603 коментарикоментари 0


Ахилесовата пета на България е Законът за обществените поръчки, каза председателят на Българската асоциация на микропредприятията Петър Стоянов на кръгла маса на  тема "Гражданското общество за усъвършенстване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки" в БСК. По думите му микропредприятията са изключително потърпевши от този закон, защото не могат да се състезават при равни условия. Даже не съм далеч от мисълта да учредя организация на онеправданите от този закон, посочи Стоянов. Сред проблемите при провеждането на обществените поръчки той открои некачествените задания. Бич са ниските цени и това, че на фирмите, участващи в търгове, се прави автодъмпинг. Обявяваме ниски цени, печелим поръчките, след това  не можем да ги изпълним и страда качеството. За късмет единици са случаите, при които загиват хора, заради нискокачествената работа, каза Стоянов.
Според него постоянната промяна на ЗОП обезсърчава бизнеса да кандидатства. Не съм против нововъведенията, но подобренията да са в положителна посока, допълни Стоянов.
Процедурите за обществените поръчки стават един от проблемите, които забавят и правят неефективно усвояването на евросредствата, смята заместник-председателят на БСК Камен Колев. Не е тайна, че нараства броя на обжалванията по обществени поръчки, каза Колев. Според камарата голяма част от обжалванията се дължат преди всичко на некачествени и неточни задания, техническа документация, която насочва към определен изпълнител. Не е тайна, че голяма част от тези нарушения са и
умишлени, което означава, че говорим за корупция, но и от страна на губещите има злоупотреба с права, изтъкна Колев. Винаги има губещи и въпросът е дали те всеки път имат основания да завеждат искове, допълни заместник-председателят на камарата.
В доклади на Сметната палата се констатира, че две трети от обявените поръчки са в нарушения, каза Колев.  Според него една голяма част от тях заобикалят закона, а другите две трети са с определени нарушения по цялата верига на провеждане на обществената поръчка.
БСК предлага, за да се прекъсне връзката между възложителите на обществени поръчки и кандидат-изпълнители, по-големите обществени поръчки да не се провеждат от министерства и агенции, а от експертни звена, на принципа на публично-частни партньорства. Тези звена могат да бъдат включително и към Министерския съвет. По този начин тези звена ще са обект на по-засилен контрол и ще се гарантира по-висок експертен потенциал.
От камарата смятат, че в комисиите за оценка трябва да има и представители на браншовите организации, макар и без право на глас. Това ще гарантира прозрачност за гидията за това как е протекла оценката. Фирми се оплакват, че възложителите включват паразитни критерии, без отношение към предмета на поръчката, които обаче дават възможност на възложителя да опита да пренареди кандидатите. По тази причина бизнесът предлага да се стандартизира кое е възможно и кое е паразитно като критерий.
Деловите среди настояват да има ясни и публични мотиви на комисията за крайната оценка защо един кандидат е предпочетен пред друг. В процедурите за обществени поръчки да се забрани участието на свързани с възложителя лица, иска още бизнесът. Да има електронни обществени поръчки, когато има доставка на определени стоки, а и на някои услуги, предлага още БСК. Камен Колев припомни, че през следващия програмен период ще е задължително при усвояването на евросредствата да се
електронизира провеждането на обществените поръчки.

Елеонора Стоянова от Техническия университет, заяви, че от гледна точка на възложителите, сегашният вариант на ЗОП е може би най- дискриминационният за тях, закон с хиляди ограничения и санкции. Това е закон, в който всеки нещо се опитва нещо да докопа, и накрая излиза виновен възложителят, говоря за възложител, който иска да изпълнява законите, каза Стоянова.
Тя отбеляза, че безпричинното обжалване на поръчка е забавила с осем месеца крайно необходими текущи ремонти в университета. Приветствам електронизацията. Сега публичната покана е изцяло електронна, но фирмите не четат публични покани и трябва да им се обаждаме и да ги молим, каза Стоянова. Тя допълни, че нивото на изпълнителите е доста ниско от гледна точка на подготовка на документация. Стоянова смята, че е необходимо да има черен списък на изпълнителите, както такъв има за възложителите. /БТА/

 


Тагове: ЗОП, бизнес
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165