EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Златото поевтинява още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Златото поевтинява още

mail16:30 | 19.06.2012прегледи 888 коментарикоментари 0


Май беше третият пореден месец на поевтиняване на златото в долари на Лондонската борса за ценни метали. Златото изгуби 5.6 на сто в долари, но пък се покачи с 0.8 на сто в евро. Въпреки лошата серия през последните 3 месеца, златото регистрира положителна доходност от 1.8 на сто в долари и 6.3 на сто в евро за периода от началото на годината до края на май, показва анализ на специализирана компания Тавекс.
Златото формира ниво на подкрепа от 1 530 долара за трой унция
На 16 май бе достигната най-ниската цена в долари за месеца от 1 527 долара за трой унция. През втората половина на месеца цената на жълтия метал на три пъти се покачи осезаемо, като първите два ценови скока бяха последвани от спадове до нива от 1 531 – 1 533 долара за трой унция. Самият факт, че цената не проби под 1 530 долара за трой унция, предполага, че златото е намерило своята подкрепа на тези нива. Формирането на нивото на подкрепа при ценово равнище от 1 530 долара е индикация, че краткосрочният низходящ тренд е овладян и корекцията е приключила.
Перспективите за нова програма за количествени улеснения - най-силният катализатор за поскъпване на златото към момента

Имайки предвид скоростното развитие на кризата в Европа, както и реалната възможност Гърция да напусне еврозоната, малко е изненадващо, че жълтият метал не донесе по-висока доходност. Реално, едва на 1 юни, когато САЩ публикуваха меко казано разочароващи данни за заетостта, златото пое стремително нагоре и скочи с около 50 долара само за един ден. Такава ценова динамика показва, че поне в краткосрочен план инвеститорите смятат, че възможността за нова програма на количествени улеснения в САЩ е много по-силен катализатор за цената на златото, отколкото заплахата за разпад на еврозоната. През изминалия месец ясно изкристализираха проблемите пред испанската банковата система, а резултатите от изборите в Гърция сериозно наклониха везните към излизане на южната ни съседка от еврозоната. Същевременно, първоначалната реакция на европейските инвеститори бе да се насочат към ДЦК на САЩ, Германия и Швейцария, както и към долара и йената, докато златото, суровините и акциите поевтиняха. Това доведе до едно рядко срещано икономическо явление - отрицателна доходност на краткосрочните ДЦК на Швейцария и Германия (което реално означaва, че инвеститорите ще получат по-малко, отколкото са платили за ДЦК, а ако коригираме за инфлация, загубата ще бъде още по-голяма). Вярваме, че това е само временно явление и европейските инвеститорите постепенно ще пренасочат инвестиционния си фокус върху активи, които носят положителна реална доходност (след корекции за инфлация). И докато инвеститорите в Европа поне за момента залагат, че доларът и ДЦК на САЩ, Германия и Швейцария са сигурни убежища, то тези, които държат доларови резерви (централни банки на развиващи се икономики и държавни инвестиционни фондове) са далеч от тази мисъл. През изминалия месец централните банки на развиващите се икономики категорично заложиха на покупките на инвестиционно злато, виждайки в жълтия метал щит срещу потенциалното обезценяване на долара, което би било причинено от нова програма на количествени улеснения.
Китай купува
Вносът на злато в Китай от Хонг Конг достигна 103.6 тона през април, което е с 65% повече спрямо март и е третият по ред месец на нарастване на вноса в Китай. През първите 4 месеца на годината Китай е внесъл 239.2 тона спрямо 27.1 тона за същия период на 2010 г. Въпреки че това колосално увеличение несъмнено е резултат от по-голямо търсене на инвестиционно злато и бижута сред китайското население, то не можем да изключим възможността част от ръста във вноса да е провокиран от търсене от страна на централната банка на Китай, която се възползва от ниските цени на златото в момента.
Други държави също продължават да акумулират злато
Според данни на Международния валутен фонд, през март централната банка на Филипините е купила приблизително 31 тона. През април пък инвестиционно злато са закупили централните банк на Мексико (3 тона), Казахстан (2 тона) и Украйна (1.5 тона). Същевременно, само през месец април, в Иран са внесени ценни метали от Турция на стойност 1.2 милиарда долара.
Турският износ на злато, скъпоценни метали, перли и монети за Иран се покачи до 1.2 милиарда долара през април в сравнение с незначителните 7 500 долара година по-рано, според цифрите оповестени от държавния статистически институт в Анкара през изминалия месец.Това е сериозно повишение на търсенето и се предполага, че може да има официално участие от страна на Централната банка на Иран.
Спекулантите намалят експозициите си, докато дългосрочните инвеститори остават оптимисти
Докато централните банки продължават да са сред най-активните купувачи, то големите спекуланти („non-commercials”) са намалили ескпозицията си в злато до най-ниските нива от 2008 г. насам. Дългите позиции на спекулантите са паднали до 110 712 фючърсни договора в края на май от 140 393 в началото на месеца или приблизително спад от 21 на сто. Такива бяха и нивата през четвъртото тримесечие на 2008 г., когато златото удари дъното от 682 долара за трой унция. За справка, през август 2011 г., когато златото достигна 1 913 долара за трой унция, нетните дълги позиции на спекулантите бяха на нива от около 250 000 фючърсни договора. Изменението в позициите на големите спекуланти е основният показател за краткосрочните колебания при цената на златото. Много от експертите в сферата на благородните метали смятат, че по-ниските дълги позиции на големите спекуланти са всъщност благоприятни за цената на златото, тъй като дават една по-стабилна и изчистена от спекуланти база за бъдещо покачване. Същевременно, позицията на дългосрочните инвеститори, подобно на корекциите през септември и декември миналата година, е индикация, че поевтиняването на златото е временно явление и няма масов отлив на интерес. Инвеститорите в борсово-търгувани фондове притежават около 2360 тона или 1.3% под рекордните 2391 тона от март тази година. Този факт предполага, че те остават оптимистично настроени спрямо златото и убедени в бъдещото му покачване.
Макроикономическата рамка остава благоприятна за златото
Въпреки че в началото на годината редица анализатори се опитаха да наложат мантрата, че световната икономика започва своето възстановяване, то през последните два месеца стана ясно, че такова твърдение е доста далеч от реалността. Кризата в еврозоната и евентуалния домино ефект, която тя може да има върху световната икономика, както и предстоящите избори в САЩ са сред основните фактори, които могат да доведат до засилено търсене на реални („нехартиени”) активи с положителна реална доходност и минимален кредитен риск – категория, в която най-добре се вписва инвестиционното злато. Ситуацията в Европа се влошава с всеки изминал ден, а решение все още няма. От другата страна на Атлантика, икономическата обстановка е само привидно по-благоприятна. Предстоящите избори ще насочат отново прожекторите към бюджетния дефицит на САЩ и огромния държавен дълг, който вече премина нивото от 100% спрямо БВП, което на свой ред ще ни напомни за една малко позабравена истина - крехкото здраве на щатския долар. В макроикономическа среда, в която развитите икономики се огъват под тежестта на държавния дълг и виждат единствено решение в печатането на още пари, перспективите пред златото са все по-обещаващи.

 


Тагове: злато, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg