EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Злато, акции и новият актив биткойн

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Злато, акции и новият актив биткойн

mail12:38 | 09.11.2017прегледи 10753 коментарикоментари 0


Биткойн вероятно ще се превърне в нов клас финансови активи, като например златото или акциите, които да могат да бъдат търгувани от големи инвеститори и да бъдат регулирани, а не да остане просто една криптовалута, заяви Лео Меламед, почетен председател на водещата американска борса Chicago Mercantile Exchange (CME), съобщава агенция Ройтерс.

През миналата седмица най-голямата в света борса за дериватни инструменти CME Group обяви, че планира да стартира до края на годината търговия на биткойн фючърси, отбелязвайки по този начин важна стъпка по пътя към възприемането на водещата криптовалута като нов финансов инструмент за търговия.

Това е много важна стъпка за историята на биткойн. Ние ще осъществим регулация, правейки биткойнът не толкова див, като ще го опитомим посредством регулируем инструмент за търговия при конкретни правила, добави Меламед в днешно интервю за Ройтерс.

Въвеждането на фючърси ще позволят на инвеститорите да продават т.нар. "къси" позиции в биткойн, което да направи възможни двустранните залози за основната криптовалута. Лео Меламед очаква, че подобно развитие ще доведе до интерес за търговия от страна на големите институционални инвеститори, а не само на спекулативните играчи.

Трябва да се има предвид, че близо седемкратното поскъпване на биткойна през настоящата година предизвика дебати сред финансовите специалисти дали цифровата валута представлява революция във финансовата технология или просто нов "технически ценови балон".

Осемдесет и пет годишният Меламед посочи, че първоначално е бил скептично настроен към криптовалутата, виждайки прилика между нея и търговията с фючърси на международния паричен пазар, която стартира на борсата в Чикаго през 1972 година по време на неговото председателство на CME. 

Светът през 70-те години на миналия век не гледаше на търговията с валута като на важен финансов инструмент. Според мен биткойнът може да надхвърли търговията на една обикновена криптовалута и да представлява нов клас финансови активи, базиран на т.нар. "Блокчейн“ технология (технологията на отворен код в компютърните мрежи, който стои в основата на криптовалутите), отбеляза Меламед. Според анализатори "Блокчейн" технологията ще позволи прехвърлянето на активи без централизирана система като тази на банките и ще се намалят рязко разходите за паричен превод.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg