EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Златни години:Домът на бакалите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Златни години:Домът на бакалите

mail09:30 | 17.08.2012прегледи 1720 коментарикоментари 0


200 години се навършват от създаването на Сдружението на бакалите - първото търговско сдружение у нас. Експерти на БТПП са открили документи, потвърждаващи, че през 1812 г. в София се появява търговско-бакалско сдружение, наречено "Свети Три светители". То е играло изключителна роля, давали са вересии, финансирали са обучението, нерядко и революционната дейност, коментира председателят на Палатата Цветан Симеонов.
В блога „Стара София” е поместен материал от 1937 г., част от Възпоменателния исторически сборник на Софийското браншово търговско бакалско сдружение "Св. Три светители", предоставен от Столична библиотека. Той проследява строежа на дом на дружеството.
През 1896 г. като подходящо за дружествено здание е определено общинското място на бул. Дондуков № 9, близо до площад „Св. Неделя". Още същата година, председателят на дружеството, Илия Хр. Соколов, и касиерът Георги Димитров, които са и общински съветници, правят постъпки за купуване на имота. Продажбата е извършена през следващата година за 12 330 лв. Строежът започва веднага. Средствата за него са собствени, от полици, раздадени на членове, както и от заем от Българската народна банка в размер на 20 хил. лв. Отделно е, сключен заем от 4 хил. лв. с банкерската къща Евлоги Георгиев със срок 6 месеца. След изграждане на зданието, то е ипотекирано в БНБ за 18 хил. лв. Остатъкът от първия заем към банката (2 хил. лв.), както и задължението към банкерската къща Евлоги Георгиев са отложени и изплатени по-късно от доходите на сградата. На партера е имало магазин, а над него галерия. Общо мястото и постройката излизат 31 886 златни лева.
Следва желание за разширяване на сградата, осуетено от войните (Балканската и Първата световна). През 1926 г. сградата е напълно завършена, а взетите за целта заеми - напълно изплатени през 1934 г. „От тогава насам сдружението получава чисти приходи от наеми на дружественото здание, като през миналата 1936 г. общия приход от наеми е достигнал на 191.845 лв.”, е записано в сборника на сдружението.
Гордостта на бакалското сдружение обаче има кратка съдба. Сградата е разрушена при бомбардировките, а днес на приблизително същото място е Министерски съвет.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888