EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Златната мина връща хората в Крумовград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Златната мина връща хората в Крумовград

mail06:40 | 21.08.2018прегледи 1529 коментарикоментари 0


в. "Нов живот"

Близо една трета от наетите за работа на златния рудник Ада тепе хора са  се върнали от чужбина, съобщи изпълнителният директор на „Дънди прешъс металс“ Илия Гърков. По думите му около 220 души ще работят на открития рудник и флотационната фабрика, от които над 90 процента от тях от община Крумовград.

Той уточни, че към момента за работа на рудника Ада тепе са наети 162 ма души, а 153 ма от тях са жители на община Крумовград. Вече са се завърнали и изпратените на обучение в Челопеч местни кадри и няма недостиг на специалисти, а и предстоят още назначения на около 20 души, които ще работят във флотационната фабрика.

Инж. Гърков подчерта, че средната заплата на работещите в златния рудник е почти два пъти по-висока от средната заплата за област Кърджали. Това е и една от вероятните причините близо една трета от заминалите на работа в чужбина местни хора да се завръщат. Работа в компанията са започнали вече бивши гастарбайтери от Германия, Швейцария, Гърция и от другаде.

„Явно това е начинът хората да остават у нас или да се връщат от чужбина„, коментира изпълнителен директор на „Дънди прешъс -Крумовград“.

Той сподели още, че откриването на нови работни места в Компанията доведе до по-голямо търсене на жилища в Крумовград и увеличение на наемите, които в момента са изравнени с тези в София. Чувствително е и оживлението в търговските обекти и в заведенията за обществено хранене в града.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014