EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зимните курорти ще имат ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зимните курорти ще имат ток

mail15:00 | 19.08.2010прегледи 971 коментарикоментари 0


Няма да има проблеми с електрозахранването на зимните курорти на територията, обслужвана от дружеството ЧЕЗ, коментира в Самоков Росен Йорданов - директор на дирекция "Експлоатация и поддържане на мрежата" в ЧЕЗ.
Въпреки че сега курортът "Боровец" е на предела на електропроводните съоръжения, опасност от аварии няма, защото повече от година няма ново строителство в курорта. Въпреки това Ихтиман, Костинброд, Банско и курортът "Боровец" се нуждаят от изграждане на подстанции, заяви Йорданов.
Вариантите за подсилване на захранването на курорта "Боровец" са или изграждане на електропровод от Самоков към курорта, или изграждане на отделна подстанция на територията на "Боровец". Има проблем с отчуждителните процедури на земи, през
които може да премине елкетропроводът, а в "Боровец" няма свободни терени, които да могат да бъдат купени от ЧЕЗ за изграждане на подстанция, уточни Йорданов.
Той посочи, че електроразпределителното дружество ще се справи със захранването на курорта в най-натоварения зимен период и опасност от аварии възникват единствено при лоши климатични условия и заради незаконната сеч, при която понякога се прекъсват кабели.
В следващите няколко години се очаква в местата за отдих и почивка в района на Самоков да има 60 000 нови легла, съобщи пред журналисти кметът на Самоков Ангел Николов. Той посочи, че трима големи инвеститори проявяват интерес към изграждане на база с капацитет от 23 000 легла в района Белчин баня. С осъществяването на проекта "Супер Боровец" се предвиждат още около 20 000 легла.
Застрояване с нови туристически обекти ще има и в районите на Говедарци, Мала Църква и Мальовица, посочи кметът на Самоков.
От ЧЕЗ коментираха, че разрастването на туристическите обекти трябва да бъде придружено с увеличаване на одобрените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране средства за инвестиции в електроразпределителната мрежа на района.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037