EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зимната икономическа прогноза на ЕК + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зимната икономическа прогноза на ЕК + видео

mail08:04 | 19.02.2024прегледи 1200 коментарикоментари 0


Европейската комисия отново ревизира надолу оценката си за икономически растеж на Европейския съюз и еврозоната за отминалата, както и за настоящата година. Това показват заключенията от най-новата зимна прогноза на ЕК за икономическите перспективи пред страните от ЕС и валутната зона.

За 2023 г. Комисията предвижда ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС с 0,5 на сто, както и също с толкова за този на еврозоната, докато при предишната, зимна прогноза ЕК залагаше на малко по-солиден ръст – с 0,6 на сто и за двете зони.

За 2024 г. влошаването на прогнозите на ЕК е по-отчетливо: докато в зимната прогноза бе залегнало увеличение на БВП на ЕС с 1,3 на сто, сега очакванията са за 0,9 на сто. За икономиката на еврозоната се предвижда растеж с 0,8 на сто, спрямо 1,2 на сто, при есенната икономическа прогноза.

За сравнение, в публикувания през януари актуализиран доклад за световните икономически перспективи на Международния валутен фонд (МВФ) бяха залегнали оценки за растеж на икономиката на еврозоната с 0,5 на сто през 2023 г., с 0,9 на сто през 2024 г., както и с 1,7 на сто през 2025 г.

През ноември, в своята есенна прогноза, ЕК също намали очакванията си за нарастване на икономиката на ЕС и еврозоната спрямо предишната си, междинна лятна прогноза, публикувана през септември.

През 2023 г. растежът беше негативно повлиян от намалената покупателната способност на домакинствата, силното затягане на паричната политика, частичното оттегляне на фискалната подкрепа и спадащото външно търсене. След едва избегната техническа рецесия през втората половина на миналата година, перспективите за икономиката на ЕС през първото тримесечие на 2024 г. остават слаби, обясняват експертите на ЕК.

Все пак се очаква икономическата активност постепенно да се ускори тази година. Тъй като инфлацията продължава да намалява, ръстът на реалните заплати и устойчивият пазар на труда трябва да подкрепят възстановяването на потреблението.

Въпреки намаляващите маржове на печалба, инвестициите ще се възползват от постепенното облекчаване на кредитните условия и продължаващото прилагане на Механизма за възстановяване и устойчивост, смятат експертите на ЕК. Очаква се и темпът на икономически растеж да се стабилизира от второто полугодие на 2024 г. до края на 2025 г.

През 2025 г. икономиката на ЕС ще се разшири с 1,7 на сто, с колкото бе заложено и през ноември, а на валутната зона – с 1,5 на сто (спрямо оценка за 1,6 на сто през ноември), показват заключенията от доклада.

Инфлацията се понижава

По отношение на инфлацията в ЕС, измерена спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени – сега се очаква тя да бъде 6,3 на сто през 2023 г., 3 на сто през 2024 г. и 2,5 на сто през 2025 г. През есенната прогноза на ЕК бяха залегнали оценки за инфлация от съответно 6,5 на сто, 3,5 на сто и 2,4 на сто.

В еврозаната инфлацията ще отслабне до 5,4 на сто през 2023 г., до 2,7 на сто през 2024 г. и до 2,2 на сто през 2025 г. През ноември ЕК предвиждаше инфлация от 5,6 на сто за миналата година, 3,2 на сто за тази година и 2,2 на сто за 2025 г. в 20-те страни, приели еврото.

Като цяло спадът на инфлацията през 2023 г. беше по-бърз от очакваното, до голяма степен заради поевтиняването на енергията.

В близко бъдеще обаче изтичането на мерките за енергийна подкрепа в страните членки и по-високите разходи за корабоплаване, след нарушаването на корабоплаването в Червено море, ще окажат известен възходящ натиск върху цените, без обаче да осуетяват процеса на намаляване на инфлация, смятат от ЕК.

Повишена несигурност на фона на геополитическо напрежение

Продължително геополитическо напрежение и риск от по-нататъшно разширяване на конфликта в Близкия изток са фактори, които могат да променят прогнозите на ЕК.

Увеличението на разходите за корабоплаване в резултат на напрежението в Червено море се очаква да има едва незначително въздействие върху инфлацията. По-нататъшни смущения обаче биха могли да доведат до нови затруднения в доставките, които биха могли да задушат производствения сектор и да повишат цените.

Във вътрешен план рисковете за базовите прогнози за растеж и инфлация са свързани с това дали потреблението, ръстът на заплатите и маржовете на печалбата са под или над очакванията, както и с това колко високи са лихвите.

Климатичните рискове и нарастващата честота на екстремни метеорологични явления също продължават да създават заплахи за икономическото развитие на Европа, предупреждава още ЕК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg