EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Зимен сезон вероятно няма да има

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зимен сезон вероятно няма да има

mail13:20 | 18.12.2020прегледи 533 коментарикоментари 0


Предстоящият зимен сезон ще приключи преди да е започнал, ако не бъдат отворени ресторантите в хотелите след 21 декември 2020 г. Това обяви за TravelNews Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Ситуацията ще засегне освен големите комплекси Банско, Боровец и Пампорово, но и малките планински курорти в цялата страна. В момента хотелите не могат да обслужват нормално своите гости. Заради ситуацията хората отказват резервации. Същевременно местата за настаняване официално не са затворени със заповедта на министъра на здравеопазването и са изключени от помощите на държавата за бизнеса, подчерта Карастоянова.

Националният борд по туризъм е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Марияна Николова и министрите на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, на труда и социалната политика Деница Сачева и на икономиката Лъчезар Борисов.

Бордът настоява да бъде ревизирана заповедта на министъра на здравеопазването и съответно от 21.12.2020 г. да бъде разрешено нормалното функциониране на всички звена, свързани с настаняване и хранене в хотелите при стриктно спазване на противоепидемичните разпоредби. В противен случай, загубите за хотелиерския и ресторантьорски бизнес са непредсказуеми и следва да бъдат осигурени от страна на правителството адекватни финансови средства за обезщетение на собствениците и мениджъри в туристическата индустрия. Досега само Марияна Николова е подкрепила бранша. От Националния борд по туризъм обръщат внимание, че всички съществуващи мерки за подкрепа са насочени към малки и средни предприятия и единствената програма, която не дискриминира големите предприятия е 60/40. Според определението в Закона за счетоводството, нормативния акт, който дефинира категориите предприятия, големи предприятия са тези, които към 31 декември на текущия отчетен период надвишават най-малко два от следните показателя:

1. Балансова стойност на активите - 38 000 000 лв.;

2. Нетни приходи от продажби - 76 000 000 лв.;

3. Средна численост на персонала за отчетния период - 250 души

Изключването на големите предприятия от програмите за подпомагане в хода на пандемията КОВИД -19 и във времето за преодоляване на последствията през цялата 2021 г., е сигурна предпоставка за фалити, загуби на данъци и безработица, което ще доведе до крах на икономиката на страната, обясни Полина Карастоянова. За да се избегне подобен негативен модел на развитие е необходимо да се предприемат енергични действия за допускане до участие във всички форми на подпомагане (включително мораториум върху кредитите – лихви и главници; субсидиране с 10-20% от оборота в нормални условия и др.), както и изработване на специална програма за големите предприятия за периода 2021-2022 г., допълни тя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 913