EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Зехтинът поскъпва силно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зехтинът поскъпва силно

mail10:05 | 27.08.2015прегледи 9591 коментарикоментари 0


Бранислава Бобанац, сп. Регал
Проблеми с реколтата на маслини и намалено предлагане тласкат световните цени на зехтина към техния максимум за последните 10 години, показват последните пазарни изследвания на международни агенции и анализатори.

Цената на тон необработено маслиново олио достигна 4099.52 евро /$ 4615/ към 20 август, което е с 60% повече в сравнение с година по-рано, посочи испанската индустриална група La Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar. Световните цени на зехтина на дребно са се повишили с около 10% през последните 12 месеца, допълва пазарната картина изследване на Euromonitor.

Глобалното производство на зехтин за 2014/2015 г. е спаднало с 29% в сравнение с предишната година, по данни на Международния съвет за маслиновите продукти /International Olive Council/. През тази година се очаква продукцията му да стигне около 1.1 - 1.2 млн. тона, малко под средната за последните пет години от 1.25 млн. тона.

Значителният спад изстреля цените на продукта до най-високите им стойности от февруари 2006 г. насам. Основната причина за рязкото поскъпване на "течното средиземноморско злато" са проблеми с доставките му от двете най-важни страни-производителки - Испания и Италия, заяви Вито Мартиели, анализатор в Rabobank.

Сериозни затруднения предизвика сушата в Испания – № 1, който осигурява около 45% от световното производство на зехтин. Засушавания през лятото свиха добива в страната до 835 000 тона – количество, което представлява по-малко от половината от доброто постижение на предишния сезон от 1.78 млн. тона. Опасенията са, че горещата вълна в Испания ще засегне още повече маслиновите насаждения, което очертава перспективи за нова слаба реколта. Анализатори твърдят, че добивът може да бъде още по-нисък, ако страната остане без достатъчно валежи преди началото на сезона на прибиране на маслините в края на октомври.

Италия, традиционен производител № 2 в света, пострада от опасната бактерия, наричана "маслиновата ебола", която унищожи маслинови гори в югоизточната част на страната и намали производството на масло с повече от 50%, до 222 000 тона.

Кризата в предлагането на зехтин е частично облекчена от необикновено силните реколти в Гърция и Тунис, изключение от срива прави и Кипър. Експертите отчитат и натрупаните запаси в Испания от предишната година, но те са на изчерпване. Глобалните резерви се очаква да намалеят до около 274 000 тона до края на текущия сезон 2014/2015 г., от 767 500 тона година по-рано, прогнозира Международният съвет за маслиновите продукти.

В следващите месеци цените на зехтина в търговията на дребно може да се покачат с още 15 - 20%, смята Дейвид Търнър, анализатор за храни и напитки в Mintel, водещата агенция за проучване на пазара. Тази тенденция обаче може да предизвика отдръпване на потребителите и да доведе до корекция на цената.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg