EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земетресението удари японската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земетресението удари японската икономика

mail09:10 | 14.03.2011прегледи 918 коментарикоментари 0


Земетресението в североизточна Япония ще окаже силно влияние върху икономиката, предупреди правителственият говорител Юкио Едано, цитиран от Франс прес. Земетресението с магнитуд 8,9 и последвалото цунами опустошиха тихоокеанския бряг на североизточния район Тохоку, където се произвеждат 8% от БВП на третата икономика в света, посочва АФП. Властите в Япония ще вземат всички необходими мерки в подкрепа на на икономиката в условията на стихийното бедствие, сполетяло страната, заяви днес премиерът Наото Кан, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той отбеляза, че трагедията е нанесла големи щети, което ще доведе до увеличаване на търсенето, но Токио няма да допусне спекулативния действия на пазара. Кан съобщи също, че в момента правителството не планира вдигане на данъците във връзка със случилото се. По-рано за възможността от подобни мерки говори лидерът на една от опозиционните партии в Япония, които потвърдиха, че ще сътрудничат на властите в преодоляването на кризисната ситуация.
Управителят на Японската централна банка Масаки Ширакава заяви в Токио, че неговата институция ще положи всички усилия, за да запази нормалната пазарна атмосфера и по-конкретно от днес ще започне да взема мерки по поддържане на ликвидността. В редица сектори по крайбрежието икономическата дейност е спряла, а инфраструктурата е унищожена от десетметровите вълни. На юг е засегнат районът Канто, където е Токио и се произвеждат 40% от БВП. В Канто обаче по-голямата част от инфраструктурата устоя на бедствията, отбелязва АФП. Японската централна банка (Bank of Japan) обяви, че от събота е предоставила общо 55 милиарда йени на 13 финансови институции в засегнатата от земетресението североизточна част на страната, за да им помогне да осигурят достатъчно средства за покриване на изтеглянията на депозити, предаде Reuters. Централната банка съобщи също, че утре ще отвори всичките си клонове, както обикновено. Банк ъв Джапан ще продължи да прави всичко възможно, за да гарантира стабилността на финансовите пазари и безпрепятствените разплащания чрез стъпки, включващ обезпечаване на ликвидност, се посочва в съобщение на централната банка.
Размерът на застрахователните плащания за покриване на щетите, нанесени в Япония от петото по сила земетресение в историята на планетата и катастрофалното цунами, може да достигне 30 милиарда долара, прогнозира в интервю за британска медия представителят на брокерската компания Espiritu Santo Джой Фърнихю, цитиран от ИТАР-ТАСС. Британски икономисти също така предполагат, че в резултат на последиците от стихията темпът на растеж на японската икономика
тази година може да намалее с 1%. Земетресението в Япония вече се отрази върху цените на енергоносителите на световните пазари. По-конкретно в събота бе отчетено поскъпване на газа с 3%, припомня агенцията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg