EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земетресение в Япония:Взрив в АЕЦ Фукушима

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земетресение в Япония:Взрив в АЕЦ Фукушима

mail13:00 | 12.03.2011прегледи 7312 коментарикоментари 3


В ядрената електроцентрала Фукушима №1 в североизточна Япония днес имаше експлозия, потвърди говорителят на японското правителство Юкио Едано. Една част от сградата, където се намира реактор №1, се е срутила. "Правим всичко възможно, за да сме отлично информирани какво се е случило. Следим радиацията внимателно. Властите вземат всички мерки, за да гарантират сигурността на жителите", добави той. Четирима служители са леко ранени при експлозията, станала в 15,36 ч. местно време (8,36 ч. българско време), информира обществената телевизия Ен Ейч Кей. Властите наредиха на жителите да опразнят зоната в радиус от 10 км около ядрената електроцентрала. Експерти и журналисти от телевизията инструктират японците, намиращи се в периметър по-широк от 10-километровата зона, да останат по домовете си, да затворят плътно прозорци и врати и да не използват отоплителната климатична инсталация. Те съветват също хората, намиращи се навън, да защитят дихателните си пътища с помощта на мокра кърпа и максимално да покрият тялото и лицето си, за да не бъде изложена кожата им на съприкосновение с въздух. Дозата радиоактивност, получена от човек на територията на катастрофата отговаря на максималното количество допустима радиоактивност за година, предупреди агенция Киодо. В района на централата ще бъдат изпратени "супер пожарникари", обучени да се справят с извънредни ситуации, за да помогнат на пострадалите. Проблемите на реактор №1 на АЕЦ Фукушима започнаха след земетресението с магнитуд 8,9, което опустоши в петък североизточна Япония. Повиши се температурата и американските ВВС доставиха охладителна течност на място през нощта на петък срещу събота. Компанията оператор на централата Тепко – Токио Електрик Пауър - получи инструкции да отвори клапаните на реактора, за да изпусне радиоактивната пара и така да намали вътрешното налягане, което бе извънредно високо. Според съобщение на Агенцията за ядрена и индустриална сигурност, направено преди експлозията, изглежда, че операцията е преминала относително добре.  АЕЦ "Фукушима" се намира на около 250 км североизточно от Токио.
 


 
Коментари
 
Виолета Костова - 14-03-2011 г. 12:22:42

Глобално събитие, което може да предизвика последици както за климата,така и за хората в планетарен мащаб. Сега е времето дасе реагира единно от чвечеството, като се помогне на Япония

иван - 29-03-2011 г. 12:51:41

Дрън дрън

Tanja - 15-04-2011 г. 21:15:18

СТАВА НЕЩО УЖАСНО!Може би наистина ще ще настъпи апокалипсис.Струва ми се ,че .... нямя да предизвиквам съдбата, но ми е много мъчно за японците!

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg