EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделците окрупняват земите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделците окрупняват земите си

mail09:45 | 01.10.2010прегледи 793 коментарикоментари 0


Добрата новина от първите обобщени резултати от преброяването на земеделските стопанства показва тенденция на окрупняването им, което сочи, че има реален процес на окрупняване на земите. Това посочи днес при представянето на тенденциите на пазара на земята заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на среща със земеделски организации на бизнес закуска в хотел "Шератон".
Заместник-министър Боянова уточни, че никакви сериозни изводи за тези тенденции не могат да се правят без яснота за пълната картина на обработваемите площи, което ще стане ясно в средата на следващата година, след обработването на резултатите от преброяването в края на ноември.
Затова за нас е от особено значение стопаните да ни подават коректната информация по време на това преброяване, за да направим и верните изводи и обобщения, и да начертаем адекватни политики, заяви Боянова.
Тя представи пазарните тенденции на търсенето и предлагането на земя в различните региони на страната през тази година.
Боянова раздели условно състоянието на пазара според основните му качествени характеристики на три периода. Първият - от 1998 г. до 2003 г., когато пазарът е бил слаб и непривлекателен, предлагането на земеделски земи е преобладавало над търсенето и това е било основна причина за потискане на цените. Тогава средната пазарна цена е била 141 лева за декар.
Според Светла Боянова, вторият период е белязан от преговорите по присъединяването на България в ЕС и прилагането на общата селскостопанска политика чрез директни плащания, което е активизирало пазара на земеделски земи. За периода 2004-2006
година пазарът е бил изключително активен и в повечето райони на страната с превес е било търсенето над предлагането. Средната пазарна цена тогава вече е била с ръст от 24 на сто и е достигнала 175 лева за декар.
В момента можем да определим един трети период на динамиката на пазара на земя, като през 2008 г. се отчита изключително активен пазар на земеделски земи и пазарната цена е достигнала 280 лева за декар. През 2009 г., данните за която бяха обхванати в изложението, ситуацията по някои показатели се различава съществено от тенденциите, характерни за първия и втория период, като са настъпили определение промени.
Сред тенденциите на пазара днес е активното предлагане на земи от собствениците, които не търсят продажба на по-високи цени, а ги предлагат с цел решаване на финансови проблеми, смята Боянова. По думите й вече има избирателност при покупка на имоти, а следователно и по-високи изисквания към терените от страна на купувачите, които търсят по-големи парцели за по-лесна обработка.
През настоящия период в повечето райони на страната са изчерпани т. нар. "лесни имоти" от нуждаещите се от средства или от солидарни наследници, склонни да продават. Друга тенденция през 2009 г., отчетена в изложението, е и намалената и дори липсваща конкуренция между купувачите.
Прогнозите за пазара на земеделски земи за 2011 г. се определят като оптимистични.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158