EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделци с три варианта за развитие на селските райони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделци с три варианта за развитие на селските райони

mail14:09 | 14.10.2009прегледи 508 коментарикоментари 0


Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще предложи три варианта за решаване на проблема с изчерпания финансов ресурс по мярка 121 за земеделска техника, съобщи председателят на асоциацията Христо Цветанов за агенция Фокус. Предложенията ще бъдат направени в рамките на планираната за днес среща между представители на асоциацията и зам.-министрите на земеделието Преслав Борисов и Цветан Димитров.
Първият вариант, който ще бъде обсъден, е да се договорят проекти за 20 % повече от наличния бюджет по мярка 121. Според Цветанов около 15-20 % от договорените проекти не се изпълняват, заради липса на финансиране. Освен това заради недостиг на средства голяма част от земеделските производители не изпълняват напълно проектите си и намаляват инвестициите по тях.
Другото предложение на АЗПБ е да се намалят от 50 на 30 % гарантираните бюджети по мярката, където няма интерес от земеделските производители. И третата възможност е да се прехвърлят средства от други мерки на европейската програма, където има слабо усвояване. „Този ресурс така или иначе само седи и не работи за нашето селско стопанство”, посочи Цветанов.
„Нашата идея е по всякакъв начин да видим какво може да се направи и ръка за ръка с министерството да търсим варианти за решаване на проблема”, уточни председателят на АЗПБ.
На срещата Цветанов ще поиска земеделското министерство да състави график за разглеждане на чакащи проекти по Програмата за развитие на селските райони. Земеделските производители настояват това да стане до края на тази година, за да не изгубят възможността за 50 процента субсидиране. Причината за искането им е, че от следващата година субсидията се намалява с 10 процента. От асоциацията ще предложат още фонд „Земеделие” да изпраща уведомителни писма на земеделски производители, на които проектите са били одобрени, както и конкретен срок за подписване на договорите. Предстои да бъде обсъдено и спазването на срока от четири месеца за изплащане на финансовата помощ по проектите. Практиката показва, че субсидиите масово се превеждат след изтичането на този срок. От организацията ще поискат и график за изплащане на проектите по програма САПАРД.
АЗПБ ще предложи още да бъде намален акциза върху газта, която се ползва в оранжерии, животновъдни ферми и други земеделски стопанства.
На срещата ще бъде обсъдена и възможността директните плащания за 2009 г. да се изплатят до 1 февруари 2010 г. вместо да се чака крайния срок – 30 юни, тъй като средствата ще послужат на производителите да започнат подготовката на земята за пролетната кампания.
Сред темите, които ще бъдат дискутирани на срещата са още държавните помощи и това дали има заделен бюджет за тях, както и проблемите свързани с поземлените отношения между собствениците на земя и производителите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg