EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделци недоволни от проектобюджета за 2010 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделци недоволни от проектобюджета за 2010 г.

mail13:18 | 30.10.2009прегледи 641 коментарикоментари 0


Зърнопроизводителите са поискали спешна среща с премиера на страната Бойко Борисов следващата седмица заради заложените в проектобюджета за 2010 г. двойно по-малко национални доплащания от тази година. Това заяви днес заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Васил Петров, цитиран от агенция Фокус.
От асоциацията няколко пъти вече са обяснявали на земеделския министър Мирослав Найденов, че заложените средства са малко и са неприемливи. „Подали сме заявка за среща с министър-председателя, ще му чуем становището, след това ще се съберем асоциацията и ще решим какво е нашето мнение по въпроса”, обясни Васил Петров.
Ако не бъдат увеличени средствата в бюджета за национални доплащания, това ще доведе до недоволство сред земеделците. „А дали недоволството ще премине в улични бунтове, трактори в София, затваряне на граници или нещо друго, ще реши асоциацията, след като има конкретни резултати от разговорите с премиера”, каза той.
Малкото национални доплащания ще утвърдят позицията на българското земеделие като неконкурентоспособно на европейското. „Нашият шанс да получим частично приближаване към техния статус е акцизът и тази субсидия, която се разделя на две части – европейска и национално съфинансиране. В момента акцизът го получаваме, европейската част я получаваме и се борим за националното съфинансиране”, обясни още зам.-председателят на НАЗ.
„Като седнем да разсъждаваме в асоциацията, ще преценим доколко нашето недоволство е най-основателно в сравнение с другите недоволства – на лекари, училища и други”, каза още той.
От НАЗ поискаха 385 млн. лв. за национални доплащания за догодина от допустимите от Европейския съюз до 650 млн. лв. В проектобюджета обаче бяха вписани само 100 млн. лв. Вчера земеделският министър обяви, че ще иска от финансовото министерство още 150 млн. лв. за 2010 г.
За тази година бяха отделени 211 млн. лв. за национални доплащания за растениевъдството и животновъдството.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158