EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделският труд: незащитен като условия + заплащане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделският труд: незащитен като условия + заплащане

mail11:09 | 22.01.2016прегледи 1847 коментарикоментари 0


България ще настоява за общоевропейска рамка за регулиране на труда на селскостопанските работници и на хората, които работят по домовете. Това каза социалният министър Ивайло Калфин на пресконференция в социалното министерство, предаде БТА.
По думите на Калфин тези работещи полагат абсолютно незащитен труд - и като условия, и като заплащане. Министърът смята, че е необходимо всяка страна да прилага национални мерки за защита, основаващи се на общоевропейска рамка.
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика очерта приоритетите в социалната политика за времето на холандското председателство на ЕС . Сред тях са трудовата мобилност, като българското предложение е да не се концентрираме само в директивата за трудова мобилност, а и в добрите условия на труд, отбеляза министър Калфин. По думите му страната ни ще направи всичко възможно българските работници да получават такива условия за работа и такова заплащане, каквото е за всички останали в страната, в която работят.
Ще следим да не се нарушават правата на българските граждани за свободно движение на трудовия пазар , заяви министър Калфин. През следващите шест месеца на европейско ниво ще се обсъжда проблемите с наличието на канцерогени и мутагени в условията на труд, които увеличават рисковете от онкологични заболявания, допълни Ивайло Калфин.
Продължава и обсъждането на темата за бедността и социалната изолация.
България ще продължи да работи по механизъм за определяне на минимална работна заплата, тъй като препоръката на ЕК е за повече прозрачност в критериите на определяне на минималното възнаграждение, отбеляза министърът на труда и социалната политика. Калфин припомни, че има такава работна група, но до момента още няма съгласие между социалните партньори. "Трябва да се даде политическа засилка", допълни министърът .
Финансовото министерство ще е водещо в промените в Кодекса за социално осигуряване, засягащи частните пенсионни фондове, каза в отговор на въпрос Калфин и допълни, че министър Горанов е информирал, че ведомството има висока степен на готовност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg