EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Земеделски кредите в размер на 0.5 млн лв

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделски кредите в размер на 0.5 млн лв

mail18:45 | 18.05.2009прегледи 1776 коментарикоментари 0


grain1Българската банка за развитие /ББР/ и Обединена българска банка /ОББ/ сключиха нов договор, за да може последната да отпуска оборотни кредити на земеделски производители при благоприятни финансови условия. Споразумението е резултат от новата програма на ББР за предоставяне на целеви кредитни линии на търговските банки.
То предвижда кредитите да бъдат отпускани в лева, като лихвеният процент по тях да не надвишава 7.5% за 12 месеца. Таксата за управление също е лимитирана до 0.7% от размера на кредита годишно.
Максималният размер, от който могат да се възползват земеделските стопани по тази програма, е 500 000 лв. Заемите са предназначени само да посрещнат оборотни нужди на производителите. Това споразумение е второ след подписания в началото на годината договор с ББР за предоставяне средства на малкия и среден бизнес при лихвен процент за левови кредити до 8%. Така ОББ продължава да отпуска инвестиционни кредити както на свои, така и на нови клиенти от малкия и среден бизнес и оборотни кредити за експортно ориентирани компании.
Нека да припомним, че само преди дни ПроКредит Банк отпуска нови земеделски кредити до 500 000 лева, като средствата са осигурени от подписания по-рано този месец договор за кредитна линия между финансовата институция и Българската банка за развитие. Кредитополучатели могат да бъдат регистрирани земеделски производители. Сумите по кредитите са между 20 000 и 500 000 лева или равностойността им в евро или долари, като срокът на погасяване е до 18 месеца. Земеделските производители могат да използват отпуснатите кредити за оборотни средства за закупуване на семена, торове, препарати, фуражи, обработка на земя и др.
Погасяването на заемите е съобразено с доходите на земеделските производители и тяхната сезонност. А като обезпечение се използват транспортни средства, машини и съоръжения, животни, селскостопански и жилищни сгради, земеделска земя, субсидии по схема за единно плащане на площ и схема за национално доплащане и др.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903