EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделската земя - движение на цените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделската земя - движение на цените

mail10:10 | 10.02.2012прегледи 883 коментарикоментари 0


В момента има задържане на търсенето и предлагането и това е характерно за пазара на недвижими имоти като цяло. При цените обаче има движение, сочи анализ в ИмотиБГ. В Плевен например от миналата година досега има ръст над 100% на цените. Цените там бяха 80 лв. за декар, а сега са около 220 лв. на декар. В този регион има и оферти до 300 лв. на декар, но сделки не се сключват. Причината е, че се предлагат терени до 20 дка, а търсенето е на масиви от 50 до 100 дка. В Добрич има огромен интерес за покупка на земя от арендатори, но там собствениците гледат на земята си като на сериозен капитал и не искат да продават. Офертните цени на земята в този регион вече стигат до 500 лв. на декар.
В Южна България цените вече са само между 180 до 200 EUR на декар. Единствено в регионите Сливен, Ямбол и Стара Загора цените се задържат. Във Велико Търново цените също остават ниски - около 150 лв. на декар. Във Видин и Монтана пазарът е замрял, а цените са ниски - около 100 лв. на декар. Очакванията ни обаче са, че именно в тези региони ще има раздвижване на пазара през следващите години. Другите региони с потенциал са градовете край Дунав, където има сериозен интерес от чуждестранни купувачи. Прогнозите ни не предвиждат средната цена на земята да надскочи 300 EUR на декар в следващите 3-4 г. до присъединяването и дори до 2014 г., когато отпада забраната, а през следващите години тя ще се движи около 200 EUR на декар.
Най-вероятно цените на земята в България ще се повишат изпреварващо заради очакванията, свързани с членството ни в Европейския съюз. Именно по тази причина в периода около 2014 г., когато се очаква да отпадне конституционната забрана за покупката на земя от чужденци, ще има задържане на цените. Още отсега определени хора ще изкупуват земя с цел да могат да я продадат по-скъпо след време и това ще доведе до спекулативно и изпреварващо повишаване на цените. Така че е вероятно в този период цените вече да са много високи. Регионите с потенциал в най-близък план са Стара Загора и градовете край Дунав, където се смята, че земята е по- плодородна, а има и интерес от чуждестранни граждани. Традиционно регионите, в които до момента не е имало раздвижване, има потенциал за по-голям ръст и генерират интерес.

Eдинствената ясно изразена тенденция за територията за цялата страна е нежеланието на собствениците на качествени земеделски земи да ги продават в този момент, понеже имат все по-силни положителни очаквания за тяхното реализиране в бъдещ период. Цените са почти без промяна - в селата около големите градове като Велико Търново около 300 лв./дка. Рядко се сключват реални сделки за големи имоти. Но това е характерно за този период на годината - пазарът на земя е най-активен през есента. В Добруджа предлагане липсва и с повишаването на рентите, за което се говори, тази тенденция най-вероятно ще се утвърди окончателно. Очакваното в крайдунавските градове увеличение на търсенето все още не е факт - има сделки, но са на ниските нива около 100 лв. на декар. Единствено около Русе има оферти над 300 лв. за дка. По трасетата на магистралите все по-голяма част от земята се предлага с опция промяна на предназначението, същото се случва и в районите, които са атрактивни за туристи - в Еленския Балкан например земеделските земи вече се продават на цени от 600 лв. за декар, дори повече, завършва анализът.

 

 


Тагове: земя, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg