EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Земеделска "война" Русия -Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделска "война" Русия -Турция

mail09:35 | 24.03.2017прегледи 1610 коментарикоментари 0


Руското министерство на земеделието не приема опита за натиск върху Русия от страна на Турция в областта на земеделието. Това заяви руският министър на земеделието Александър Ткачев.

От 15 март Турция изключи Русия от списъка със страни, изнасящи земеделска продукция без мита. По-рано руските износители и техните турски клиенти внасяха зърно с нулево мито, но само за преработване и по-нататъшен износ, а за реализацията на продукцията на вътрешния пазар трябваше да се плаща мито в размер на 130%.

Русия обвини Турция в нарушаване на разпоредбите на СТО за търговията със зърно след турските вносители до голяма степен са прекратили закупуване на руско зърно, съобщава ТАСС.  От  Анкара заявиха, че Турция все още не е забранила покупки на зърно - основно пшеница, царевица и слънчогледово  масло  от Русия, но се отбеляза, че вносът може да бъде спрян.

"Тези действия на Турция поставят под съмнение искреността на намеренията за изграждането на стабилни взаимоотношения. Ние не приемаме и отхвърляме опитите да се окаже натиск върху Русия с цел да се отвори достъпа на турска земеделска продукция за руския пазар в тези чувствителни области, където през последните години активно се развива руското производство", каза Ткачев. Той подчерта, че министерството на земеделието е "изключително учудено и разочаровано" от действията на Турция, "тъй като през последните 6 месеца двете страни говореха за необходимостта от нормализирането на двустранните търговски отношения".

През ноември 2016 г. Русия и Турция се споразумяха за поетапно сваляне на ограниченията във взаимната търговия със земеделска продукция, напомни Ткачев. В резултат Русия свали ограниченията за внос от Турция на цитруси, лук, зеле, сол и други хранителни стоки. "Ние планирахме и занапред да продължим с премахването на ограниченията и за други важни за Турция видове земеделска продукция. В същото време от турска страна не бяха предприети активни действия за осигуряването на достъп на руска месна и млечна продукция на турския пазар", подчерта руският министър на земеделието. /ТАСС
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896