EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Земеделието с лаптопи + берачите отпадат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделието с лаптопи + берачите отпадат

mail06:25 | 25.08.2016прегледи 2074 коментарикоментари 0


Очаква се намаляване на интереса на западни земеделски компании към наемане на сезонни работници от Източна Европа. Това се дължи на навлизането на технологии, които дават повече възможности на фермерите, пише proplanta.de, цитиран от Фермера.бг.

„Земеделието се дигитализира като много други сектори, процесите в стопанствата стават все по-автоматизирани. Скоро на полетата ще се появят машини, които ще заместят берачите. Това ще доведе до дълбоки социални и икономически промени.“, казва Клаус Йозеф Лутц, шеф на базираната в Мюнхен Baywa. Компанията оперира в секторите земеделие, строителство и енергетика. В областта на земеделието има бизнес в Австрия, Словения, Франция, Хърватия, Полша, Словакия, Унгария, Сърбия, Белгия, Чешката Република.

Близо 90% от земеделците в страната използват лаптоп, компютър или таблет, допълни още той. В същото време колкото по-специализирана стават технологиите, толкова по-тесен кръг от фермери могат да ги използват.

На едно високотехнологично поле е възможно да се използват сателити и сензори, които да определят от какви хранителни вещества се нуждае почвата. Тези данни се появяват на екрана на трактора, снабден с GPS, който може да дозира необходимото количество семена и торове във всяка част на полето. Тези данни се съхраняват за следващите шест месеца, което позволява на трактора да следва точната следа, по която е минал по-рано.

Не само технологиите обаче ще променят пазара, според Лутц: „Натиска на пазара няма нищо общо с дигитализирането на земеделието.“, казва той. Според него обявените от ЕС мерки за финансова подкрепа на пазара на мляко в ЕС наистина няма да помогнат на фермерите. Ако в Азия се продаваше европейско мляко и млечни продукти, тогава животновъдите щяха да имат по-добри шансове за възстановяване. „В случай, че търсенето не се повиши, последиците ще бъдат тежки“, казва Лутц, „Един фонд от 500 млн. евро не може да помогне кой знае колко много. За едно стопанство това е като да падне капка върху горещ камък. Освен това не става въпрос само за цената на млякото, а и за тази на зърнените култури“.

Процесът на консолидация в земеделието ще продължи, според Лутц: „Не всяко стопанство в страната може да се разширява, защото земята не се увеличава. Затова много ще се откажат. Европа е изправена пред часа на истината.“ Въпреки това никой не иска да се върне към системата на субсидиите. „Политиката трябва да предложи помощ за различни сектори, които са свързани помежду си и които да се допълват и развиват.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 867