EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Земеделието на Русия и санкциите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделието на Русия и санкциите

mail17:20 | 16.08.2019прегледи 1000 коментарикоментари 0


Преди пет години Москва отговори огледално на икономическите санкции наложени от западните държави с ембаргото за внос на редица хранителни стоки, произведени в ЕС. Противно на очакванията на сценаристите на санкционния сценарий, санкциите сериозно навредиха на европейските земеделски производители и създадоха условия за засилване на продоволствената сигурност на Русия. За 5 години от войната срещу санкциите се случи истинска революция в руското земеделие. Аналитичният портал RuBaltic.Ru проучи, какви резултати са постигнали руснаците в производството на продуктите, чийто внос в страната все още е забранен.

Санкционната война започна на 6 март 2014 г., когато президентът на САЩ Барак Обама задейства процедурата на антируски санкции след връщането на Крим в състава на Руската федерация. Повечето европейски правителства тогава подкрепиха действията на Вашингтон.

След няколко месечно изчакване последва отговор от Кремъл. На 6 август 2014 г. руският президент Владимир Путин подписа указ „За прилагането на някои специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация“, като с този документ се задейства механизма за ембарго върху вноса на определени храни от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

Списъкът на забранените за внос в Русия стоки включва месо и млечни продукти, риба, зеленчуци, плодове и ядки на стойност около 9 милиарда долара.

През 2015 г. към списъка на страните, от които вносът на продоволствени стоки в Русия е забранен, беше добавена Исландия, Лихтенщайн, Албания и Черна гора, през 2016 г. Украйна се присъедини към тях. Статистическите данни показват, че през 2016 г. вноса на храни от ЕС в Русия се срина с 40 на сто, в сравнение с 2013 г.

Но да видим какъв е крайният резултат.

Според специалния докладчик на ООН Индрис Джазари Европа губи от антируските санкции поне 3,2 милиарда долара месечно, като най-засегнати са балтийските държави, Полша, Германия, Австрия и Холандия.

Само за месец около 60% от вносното месо и риба и около 50% млечни продукти изчезнаха от рафтовете на магазините в Русия. Санкционните стратези решиха, че това може да се счита за катастрофа, но много бързо храните местно производство започнаха да заместват вносните стоки. След 2014 г. се увеличиха значително инвестициите в аграрния отрасъл като „голяма част от капиталите са дошли от Западна Европа.

Ефектът обаче е точно обратен.

След въвеждането на хранителното ембарго много руски и чуждестранни инвеститори са насочили милиарди рубли в развитието на млечната промишленост на Русия, в това число и производството на сирене и кашкавал. Например, инвестициите на холдинга EkoNiva възлизат на 70 милиарда рубли, на Kabosh - 10 милиарда рубли, мляко Zalessky, DMK, Savencia Fromage & Dairy - около 2,2 милиарда рубли за всяка компания (65,4 рубли за 1 долар на 13.08.19 г.).

Според Националния съюз на производителите на мляко „Союзмолоко“ през последните 5 години производството на мляко за търговската мрежа нарасна с почти 17% и достигна 22,1 милиона тона. Такива резултати са постигнати главно благодарение на увеличаването на млечната продуктивност на кравите - средно 5,7% годишно.

Според Федералната служба за държавна статистика през 2017 г. руските производители са покрили 80% от нуждите на Русия от мляко . Целта, според Доктрината за продоволствена сигурност на Руската федерация, е 90%.

Решението на проблема с продоволствената сигурност по отношение на млечните продукти се основава на увеличаването на броя на кравите. През май 2019 г. представител на Miratorg заяви пред „Ведомости“, че холдингът планира да започне производство на млечни продукти през септември тази година. Инвестицията на компанията в проекта се оценява на 400 милиона долара. Общият брой на млечните стада ще бъде до 20 хиляди глави.

Пазара на месо

На пазара на месо производителите на пуешко месо са водещи по отношение на темповете на растеж . От 2008 г. до 2018 г. пазарът нарасна средно с 25% годишно. Според президента на Agrifood Strategies Алберт Давлеев, средният руснак през 2018 г. е изял 1,8 кг пуешко месо, докато през 2008 г. - само около 1 кг.

Резултатите на производителите на други видове месо са по-скромни. Но браншът не стои на място , като държавата осигурява сериозна подкрепа за бизнеса. Производството на месо в Русия от 2014 г. насам се е увеличило според RBC със 17,3%. През 2019 г. растежът ще продължи, прогнозира Националната асоциация на месопроизводителите. Според Министерството на земеделието през 2018 г. броят на едрия рогат добитък в Русия е нараснал с 8,4%.

През май 2019 г. най-големият руски агропромишлен холдинг Miratorg направи пробив на пазара в Хонконг със своите продукти.

Рекордни добиви от зърнени храни и зеленчуци

През 2017 година руските фермери достигнаха нов исторически връх в зърнопроизводството - 135,3 милиона тона, почти 10% повече в сравнение с 2016 г. Износът на зърнени храни и продукти също е рекорден - са 40 милиона тона.

Износът на аграрните стоки от Русия през последните няколко години нараства главоломно благодарение на пшеницата, констатира Bloomberg.

Руската пшеница успешно превзема пазарите в Близкия и Средния изток, Северна Африка и азиатския регион, където десетилетия САЩ и Евросъюза са били водещи доставчици на зърнени храни. Половината от държавите в света вече купуват руска пшеница, а пазарният дял на Русия продължава да расте. Президентът на Русия сподели пред журналисти, че Русия вече печели от износа на пшеница повече отколкото от оръжия. Плановете предвиждат увеличение на производството на хлебна пшеница с 25 на сто през следващите 5-6 години. Руското правителство разработва проект за специалната програма за застраховане и кредитиране на земеделските производители при облекчени условия. Държавата ще инвестира нови средства в развитието на логистичната инфраструктура, складови бази и научната дейност. Специални средства вече се отделят за финансиране на транспортните разходи при доставките на зърно от отдалечените от експортните терминали региони.

През 2018 година руските производители успяха да достигнат рекордни показатели в отглеждането на оранжерийни зеленчуци - над 1 милион тона. Според първия заместник-министър на земеделието Джамбулат Хатуов за 5 години тази цифра ще надмине 2 милиона.

През 2018 г. покриването на вътрешното търсене със зеленчуци родно производство възлиза на 57%, през 2015 г. - само 40%.

През изминалите пет години руските рибари почти изцяло компенсираха забранения внос.

През 2017 г. реномираното британското издание Financial Times отбеляза шесткратно увеличение на производството на руска аквакултура и откриване на нови рибовъдни ферми.

През 2018 г. обемите на добив на водни биологични ресурси се увеличават с 5,1% в сравнение с 2017 г. Според Федералната агенция по рибарство общият обем възлиза на 5,03 милиона тона. Уловът нарасна главно благодарение на риболовния басейн на Далечния Изток. Растежът в региона е 11,5%.

Производството на аквакултурна (дъгова) пъстърва и сьомга се увеличи с 20% през 2018 г. Основният принос за растежа са осигурени от производителите от Северозападния федерален окръг, където са отгледани почти 60 хиляди тона риба.

За десет години руските рибовъди достигат двойно увеличение на производството на риба във фермите. През 2017 г. обемите достигнаха 220 хиляди тона, през 2007 г. тази цифра беше на нивото от 105 хиляди тона. Вдъхновени от високото търсене и успехите в производството, големи руски и чуждестранни производители вече обявиха планове за изграждане на комплекси за отглеждане на риба в районите на Сочи, Липецк и Новгород, Татарстан и други региони на Русия.

Financial Times изчисли, че за пет години Русия успя да намали зависимостта си от вносна храна от 35% на 20% или по-малко. Освен това успехът е във всички ключови категории и това не е ограничение.

На 24 юни 2019 г. Владимир Путин удължи хранителното ембарго до края на 2020 г. В същото време президентът отбеляза, че ще премахне контра-санкциите, ако западните страни премахнат собствените си ограничения за Русия.

Инвестиционният поток и високите темпове на растеж на селскостопанския сектор в Русия предполагат, че до края на санкционната война европейският внос на храни ще срещне тежък и конкурентен отпор от местните производители в руските магазини.

автор: sinor.bg по данни на Rubaltic.ru, , Комерсант, Bloomberg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg