EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделието вдига Куба на крака

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделието вдига Куба на крака

mail09:14 | 18.02.2011прегледи 1156 коментарикоментари 0


Въпреки доброто снабдяване на пазарите с плодове и зеленчуци според сезона, хранително-вкусовата промишленост в Куба - двигателят на икономическата реформа, започната от правителството, трудно се възстановява, констатират кубински икономисти, цитирани от Франс прес.
"Ключът на икономическата реформа е земеделието, както беше в Китай и във Виетнам. Ако аграрната реформа се провали, то ще се провали и цялата реформа", предупреди икономистът Павел Видал в интервю за католическото месечно издание "Еспасио лаикал".
Откакто смени брат си Фидел начело на държавата през 2006 година, Раул Кастро обяви производството на храни за стратегическо направление на своята политика: 80 процента от храната на кубинците се внася от чужбина и струват между 1,5 и  1,8 милиарда долара. А това е прекалено голяма тежест за крехката кубинска икономика.
И докато през 2007 година половината от общо 6,6 милиона хектара обработваеми земи бяха оставени за угар, то сега Куба започна да раздава права за ползване на дребни земеделци, насърчавайки производството и вноса на земеделска техника.
Всичко това обаче се оказа напразно - ураганите, сушата и бюрократичните пречки възпрепятстваха подема на селското стопанство.
Директорът на Националния център за контрол на земите към министерството на земеделието Педро Оливера изтъкна пред в. "Гранма", че от септември 2008 година са били раздадени 1,18 милиона хектара на 128 435 частници.
По различни причини обаче 30 процента от тях не са започнали да добиват реколта от тези земи. В. "Гранма" отбеляза, че 40 процента от обработваемите земи остават под угар, според министерството на земеделието.
Министърът на икономиката Марино Мурильо изтъкна, че аграрният сектор е отчел спад от 2,8 на сто миналата година, като предвидените резултати в дванайсетте сектора не са постигнати (включително добив на ориз, говежда месо, яйца и цитрусови плодове).
Икономистът Павел Видал отбеляза, че в земеделския сектор има двегодишен спад, което показва, че промените не са били достатъчни. Според него, ако бъде постигнат подем в земеделието, ще бъдат решени и много други проблеми.
Правителството на Раул Кастро предложи актуализация на кубинския социалистически икономически модел, като представи програма от 291 точки - от които 30 за политиката в селскостопанската промишленост. Те трябва да бъдат предложени за обсъждане през април на Конгреса на Кубинската комунистическа партия - първият от 1997 година.
Земеделците от своя страна настояват за либерализиране на продажбата на техните продукти - силно контролирана от държавата, която дори определя цените.
Според кубински експерти едно кубинско домакинство отделя между 60 и 80 процента от доходите си за храна.
Тази седмица правителството обяви по-високи с 3 процента цени за ориза, а медиите предвиждат от няколко седмици силно поскъпване на хранителните продукти на световните пазари.
Свинското месо обаче, което някои наричат шеговито "индекса Дау Джоунс" на кубинския агроиндустриален пазар, от години е на една и съща цена - 1,5 долара за килограм, докато средната месечна заплата в Куба е около 15-20 долара.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg