EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Земеделие: Кредитирането ще изпреварва растежа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделие: Кредитирането ще изпреварва растежа

mail12:02 | 10.02.2017прегледи 1598 коментарикоментари 0


Сектор селско стопанство е един от най-бързо растящите и перспективни за развитие сектори в българската икономика. За последните 5 години възвращаемостта на инвестирания капитал след данъци е близо 20%. Това прави селското стопанство секторa с най-висока норма на печалба, показва анализ на екип „Икономически проучвания" на УниКредит Булбанк.  Анализът беше подготвен във връзка с партньорството на УниКредит Булбанк на Петата Национална среща на земеделските производители в България, 8-10 февруари в Златни Пясъци.

Според Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, сектор селско стопанство се характеризира с все още ниски нива на финансова задлъжнялост. Затова се очаква кредитирането в него да продължи с изпреварващи темпове спрямо икономиката като цяло.

До 2030 г. се очаква глобалното увеличение на храни да нарасне с повече от една трета. Това ще постави България в добра позиция заради благоприятните климатични и географски условия на страната.

„Дългосрочната перспектива пред сектора е много благоприятна на фона на съществуващите силни традиции, особено като се има предвид, че произведените у нас селскостопански продукти стават все по-разпознаваеми на външните пазари. Българските производители са изправени пред значителни възможности и се очаква да спечелят много от прехода на сектора към ниши с по-висока добавена стойност  - зеленчукопроизводството и животновъдството, производството на био и екологично чисти продукти", категоричен е Кристофор Павлов.

Според Милен Влаев, експерт в сегмент „Селско стопанство" в „Банкиране на дребно" в УниКредит Булбанк, секторът на зърнопроизводството остава доминиращ в българското земеделие. Освен това все повече селскостопански производители започват да разнообразяват производството си. Милен Влаев, заедно със Светослав Тодоров, който отговаря за клоновата мрежа на УниКредит Лизинг, ще бъдат лектори на Национална среща на земеделските производители в България в програмата за 9 февруари.

„Голяма популярност добиват етерично маслените култури - особено лавандула и маточина, както и насажденията с овощни градини, расте и интересът към животновъдството", коментира Влаев.

По думите му българското зеленчукопроизводство има голям потенциал за растеж, но ще бъде по-трудно да измести на родния пазар продукцията от Гърция и Турция.

В тези две съседни страни климатичните условия позволяват отглеждане на оранжерийни зеленчуци с по-малко разходи и предлагането им е за по-дълго време през годината. Въпреки това перспективите пред българските селскостопански продукти са повече от обещаващи.

За да отговори на нуждите от финансиране в сектора УниКредит Булбанк предлага на земеделските производители цялостни решения - от професионална консултация от експерт на банката или лизинга  през различна гама кредитни и лизингови продукти до оборотно и инвестиционно финансиране. С тези възможности земеделците могат да се запознаят от 8 до 10 февруари на посетителите на Петата Национална среща на земеделските производители в България.

„При нас на едно място клиентът може да получи всички финансови продукти и услуги, от които се нуждае. По този начин ще получи много по-добра цена, отколкото, ако ползва същите продукти в няколко различни банки", обясни Влаев. 

На срещата селскостопанските производители ще получат практически съвети за инвестиционни кредити за финансиране на проекти по Програмата на развитие на селските райони (ПРСР) и оборотно финансиране срещу държавни субсидии, обясни Милен Влаев.

УниКредит Булбанк предоставя до 100%  финансиране на всички вземания от Държавен Фонд „Земеделие" и директните плащания по схемата за единица обработваема площ.

„Когато клиентът дойде при нас в началото на земеделската година с подадено заявление във Фонд „Земеделие", той може да получи до 100% от средствата, които фондът ще му изплати в края на годината", обясни Влаев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882