EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Зеленият ринг на София ще бъде 60 дка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зеленият ринг на София ще бъде 60 дка

mail13:25 | 15.09.2019прегледи 1334 коментарикоментари 0


Работим по инициатива на Столичната община за изграждането на велосипедна и пешеходна алея от ВТУ „Тодор Каблешков“ до гара „Пионер“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязко, по време на представяне на идеята за изграждането на Зелен ринг в столицата, от кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект на града Здравко Здравков.

„В момента се изготвя планът, който ще бъде представен за обществено обсъждане. Процедурата предвижда, след като той бъде приет и влезе в сила, Общинският съвет да изрази своята воля за безвъзмездно придобиване на имотите на НК „Железопътна инфраструктура“, които попадат в зоната на проекта. Когато това се случи, Министерският съвет трябва да излезе с решение за безвъзмездно предоставяне на имотите на Столичната община“, обясни Росен Желязков. По думите му терените, които ще бъдат прехвърлени са над 60 декара.

„Основната функционалност на тази територия ще бъде изграждането на велосипедни алеи, които ще подобрят градската свързаност. 60 процента от терените са предвидени за озеленяване, което ще създаде една паркова среда, с възможност за разгръщане на цялостна концепция за градска мобилност. Това е проактивна политика, която много скоро ще доведе до реални резултати за развитието на нашата столица, като зелен град“, допълни министър Желязков.

„Проектът за изграждането на над 3 километра линеен парк с велоалея, който ще минава по трасето на старата жп линия в София, е първият участък от Зеления ринг, който искаме да изградим. Това е ключов, знаков и труден проект, който изисква цялостна координация с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което е принципал на НК „Железопътна инфраструктура“, собственик на имотите“, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че целта е всички квартали, през които минава Зеленият ринг, да имат екологична връзка с парковете в града.

Идеята е от началото на велоалеята в район "Слатина" до гара "Пионер" да се  създадат велосипедни връзки за зала "Армеец".
Арх. Здравков представи детайлно проекта на цялото трасе, като подчерта, че то е проучвано дълго време. Връзката с парк "Борисова градина" ще стане чрез бул. "Симеоновско шосе".
Изграждането на велоринга, който обслужва южните части на София, е предвиден с план-схема на велосипедната мрежа към действащия Общ устройствен план на София. Извършени са проучвания на възможните трасета за велосипедна връзка на зала "Арена Армеец", Софийския метрополитен и велосипедната мрежа на Борисовата градина.
Трасето е разделено на два подучастъка, всеки от който се характеризира със специфични проблеми за решаване по отношение напречни връзки с околните територии, съществуващи пешеходни и транспортни подходи, терен и възможност за съвместяване на велосипедна алея с паркова пешеходна алея, за да се постигне възприятие за линеен парк, обясни арх. Здравков.
Първият подучастък започва от гара "Пионер" до тунела на "Цариградско шосе", а вторият - от тунела под "Цариградско шосе" до действащата регулация на "Източната тангента".
Велоалеята е ситуирана по следата на напълно демонтираната жп-линия и следва плавния наклон на съществуващия терен, като по този начин се осъществява връзка с изградената улична мрежа и съществуващата инфраструктура, обясни арх. Здравков.
По думите му проектът може да се реализира още през следващата година. Поради ранната фаза на проектиране все още няма определен бюджет на проекта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg