EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зелените "умни градове" са тук

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелените "умни градове" са тук

mail08:20 | 05.06.2022прегледи 6663 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, специален пратеник на EconomyNews.bg *

За хиляди хора зелената енергия, зеленото бъдеще, иновациите, т.нар. „ умни градове“ е нещо хипотетично.  Но се оказва, че често те са до нашия дом или са в нашия град.

Гудрун Сенк е управляващ директор от Wiener Linien GmbH, работи за разширяването на възобновяемите енергийни източници във Wien Energie. Какво казва тя за климата? Според нея опазването му се решава в градовете. Тук се произвеждат най-много емисии и тук са особено забележими последиците от климатичната криза.

Затова фокусът е върху фотоволтаиците, които са най-подходящи за големия град. Само те обаче няма да са достатъчни. За да успеем в опазването на климата, трябва да разгледаме и топлинния сектор. С една от най-големите топлофикационни мрежи в Европа, Виена има много добра изходна позиция. Най-големият потенциал е използването на съществуваща отпадна топлина и геотермална енергия.

В областта на топлофикацията най-важният ни проект е развитието на геотермални източници. Като част от нашия изследователски проект "GeoTief", ние проучваме земята под повърхността на Виена. За целта извършихме сеизмични измервания и проведохме допълнителни проучвания, за да създадем възможно най-точна картина на топлинните източници под града. Тази изследователска работа е към завършване. Използването на тези източници – основно топла вода - ще осигурим парното и топла вода на хиляди домакинства.

Тези данни представи Гудрун Сенк на Виенския фестивал за стартъпи и инвеститори /част от инициативата Smart City SuMMit /, който е най-големият по рода си в Централна Европа. В него бяха включени повече от 60 събития с участници от над 40 страни.

Акцентът беше върху климатичната неутралност, иновативните екосистеми, активното гражданско участие, достъпността на средата, повишаването на осведомеността, кръговата икономика в града и новите идеи за логистика и транспорт на стоки.

Виена си е поставила амбициозната цел до 2040 г. да стане неутрална по отношение на климата. Предизвикателствата, пред които е изправен градът, са характерни за цяла Европа и дори за целия свят. Ето защо международният обмен на най-добрите идеи и вече натрупания опит в областта на намаляването на емисиите на въглероден двуокис е особено важен.

Роланд Курас e ръководител на енергийна иновативна компания Power Solution. Според него енергийните общности са ключов двигател за успеха на енергийния преход. Производството и използването на енергия регионално - това е пътят напред, допълва още той.

Пред аудотирията от предприемачи, инвеститори, визионери Курас разказа за Grätzl Energie.

Това е първата регионална общност за възобновяема енергия във Виена. Целта й е национално, устойчиво енергийно снабдяване и предоставяне на решения за мобилност, ориентирани към бъдещето.

Енергийната общност произвежда, консумира, съхранява или продава енергия и позволява тя да бъде използвана в общност. Управлява се като юридическо лице, тоест като сдружение, кооперация или дружество. Можете да си представите, че няколко граждани или компании съвместно консумират енергията, произведена във фотоволтаична система.

Първият Grätzl е основан в 23-ти район. Фотоволтаичната система с мощност 200 kWp е в експлоатация и вече захранва консуматори с устойчиво електричество. Фотоволтаичната система е инсталирана на покрива от компанията W. A. ​​Richter's Söhne GmbH. Част от произведената енергия се използва от самата компания, а излишъкът се подава в общността.

Grätzl Energie планира да изгради фотоволтаични системи с обща мощност от 1200 kWp.

И още малко пояснения. Все повече компании и хора монтират слънчеви панели на покривите си, но какво се случва, когато някой генерира повече електроенергия, отколкото използва сам? Директива на ЕС вече позволява този модел да се използва в по-голям мащаб. Ако слънчевата енергия се генерира в къща Х, тя може да бъде доставена до къща Y. Като правна форма Роланд Курас и партньорите му избират кооперация, в която всички членове имат равни права.

Еднократна такса от 50 евро се начислява за дял и още 50 евро за годишната вноска. Членовете на новата енергийна общност се радват на предимства в разходите при използване на мрежата.

 Какво носи на общността възобновяема енергия?

Много предимства произтичат от тези общности, включително вече споменатото насърчаване на създаване на регионална стойност, осигуряване на енергийните доставки в региона, независимост от енергийните компании и доставка на енергия от собствен източник.

Най-хубавото в това, разбира се, е, че не раздавате енергията, която произвеждате, а получавате заплащане за това. Това елиминира колебанията на цените от доставчиците и в същото време допринася за разширяването на възобновяемите енергийни източници.

Ролята на медиите

Девет журналисти от градове-партньори на Виена участвуваха във второто издание на Smart City SuMMit от 30 до 31 май 2022 г. Акцентът беше поставен върху климатичната неутралност, предизвикателствата, пред които е изправен градът, са характерни за цяла Европа и дори за целия свят. Ето защо международният обмен на най-добрите идеи и вече натрупания опит в областта на намаляването на емисиите на въглероден двуокис е особено важен.

По време на Smart City SuMMit представителите на чуждестранни специализирани медии или високотиражни вестници се запознаха с виенски проекти, например "Фотоволтаичната офанзива", при която за няколко години ще бъдат изградени фотоволтаични панели с площ колкото сто футболни игрища. Енергийните кооперативи ще дадат възможност на жителите не само да консумират енергия, но и сами да я произвеждат, съхраняват и продават.  Ангажираността и гражданското участие са сред най-важните теми и на Виенската стратегия за климата. Споделеното ползване на жилища или превозни средства имат голям потенциал за пестене на ресурси и създаване на възможности, от полза за всички.

На дискусиите участвуваха български иноватори и представители на фирми.

--------------------------------------

*със специалното съдействие на представителството на Виенската община в София  Eurocomm-PR Виена-София

 

Габрово също ще прави енергиен кооператив

Община Габрово ще бъде партньор в международния проект „Сътрудничество между градове/региони и енергийни кооперативи като средство за ускоряване на енергийния преход“. Финансирането е по програмата на ЕС за околната среда и климата „Лайф“ – „Разработване на механизми за подкрепа на енергийни общности и други граждански инициативи в областта на устойчивата енергия“.

Целта е да се демонстрира как партньорствата между общините и гражданите могат да допринесат за реализирането на проекти за енергийни кооперативи както при обновяването на жилищни сгради, така и при споделеното производство и потреблението на енергия.

Идеята е да се ползва добрият опит на Белгия и Нидерландия, който да бъде пренесен в България чрез Габрово и Бургас. Предвижда се в двете общини да бъдат създадени по два енергийни кооператива. Дейностите ще са подкрепени от Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“, като организация, ангажирана за общинското енергийно планиране в България.

Енергийните кооперативи могат да подпомогнат гражданите и местните власти да инвестират още по-успешно във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Участниците в тях биха могли да сведат до минимум сметките си за електричество, като използват електроенергията, доставяна от енергийната общност.

Общата стойност на проекта е 1 749 177.91 евро. Бюджетът за Габрово e 61 371.18 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Участие ще вземат 11 организации от 4 европейски държави. Дейностите ще стартират през есента и ще продължат 36 месеца.

Създаването на правна рамка за енергийните общности в България все още е незавършена процедура, която трябва да е съгласувана с Директивата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници (RED II). Необходимо е да се повиши техническият и финансовият капацитет, а местните власти могат да имат водеща роля не само с информационна и административна помощ, но и с директни инвестиции в съвместни проекти с местните общности.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039