EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зелените градове на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелените градове на България

mail09:20 | 14.12.2011прегледи 714 коментарикоментари 0


Бургас, Стара Загора, Хасково, Велинград, Лясковец и Павел баня са най-зелените градове в България за 2011 година, съобщи Дарик. Градовете получиха призове „Зелена България" за реализирани инициативи, свързани с опазване на околната среда. Бургас бе отличен като най-зелен град с население над 200 000 души, заради 11-те километра велосипедни алеи, които бяха изградени в последните години, както и проектът на общината за предлагане на велосипеди под наем. Призът бе връчен на кмета на града от бъдещия президент на страната Росен Плевнелиев.
„Най-голямото депо за отпадъци на тази планета е атмосферата. Вълнува ме това, че младите хора - следващото поколение, плащат цената на действията на всички нас", каза Плевнелиев. Той благодари на всички, реализирали зелени идеи и изрази надежда за по-чисто бъдеще на страната.

„България има страхотния шанс много скоро да се превърне във водеща дестинация в Европа от гледна точка на екологичното, биологичното и устойчивото си развитие", допълни той.
Освен призове за най-зелен град, бяха отличени граждански инициативи, осъществили „зелени идеи".
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова призова към по-голямо внимание върху проблемите с екологията: „Мисля, че само по този начин - като това стане кауза на всеки отделен човек и всяка организация - можем да постигнем по-добра среда за живеене. Надявам се с това последно от страна на министерството събитие да хвърлим мост към следващата година, когато се надявам да се случат повече подобни събития".
Награди получиха и малчуганите, благодарение на своите есета, рисунки и снимки за конкурса „И аз обичам природата, и аз участвам".
Церемонията бе заключителният за годината етап от националната кампания „Зелена България", организиран съвместно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Дарик радио. Кампанията е финансирана по оперативна програма „Околна среда", като досега призове бяха присъдени в два етапа - за бизнес и за най-активни общини с проекти по програмата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg