EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Зелените в ЕП: Фондовете финансират олигарси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелените в ЕП: Фондовете финансират олигарси

mail11:45 | 20.12.2019прегледи 1173 коментарикоментари 0


Европейският парламент обсъди въпроса за корупцията и конфликта на интереси при харченето на средства от бюджета на ЕС.
Европейската комисия не търпи измамите и злоупотребите със средства от ЕС, заяви еврокомисарят Йоханес Хан.

ЕК възприема много сериозно всяко съмнение и го препраща към европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, независимо откъде го е научила, добави той.
Групата на Европейската народна партия отбеляза, че участници във взимането на решенията за бюджета на ЕС имат пряк интерес от разпределението на средствата, защото имат фирми, обвързани с европейски програми.

Подобни проблеми има не само в Чехия (където премиерът Андрей Бабиш е проверяван за злоупотреба със средства от ЕС - бел. кор.), но и в Словакия, Румъния, България и Малта - политиката е тясно свързана с корупция и европейски средства, посочи тази парламентарна сила.
Групата на социалистите и демократите упрекна ЕК, че дълго стои бездейна при ясни улики за злоупотреби с европейски средства.

ЕК трябва да направи невъзможен конфликтът на интереси и да се намесва, когато националните власти са неспособни да разследват, призоваха социалистите.
Групата "Обнови Европа" призова да се изчакат заключенията от проверките срещу Бабиш и заяви, че са необходими са ясни и общи правила за всички държави в ЕС.
Зелените заявиха, че европейският бюджет финансира олигарси и Чехия не е единственият случай. Трябва да ускорим разследванията и да спрем плащанията от общия бюджет (за нарушителите), казаха Зелените.
От групата "Идентичност и демокрация" изразиха мнение, че в конструкцията на ЕС има недостатъци, след като има злоупотреби. Опасността в областта на земеделието и сближаването е очевидна. Трябва да се спира финансирането, а правилата трябва да бъдат много опростени, призоваха от тази политическа група.
Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) посочиха, че наблюдението над разходите е обща отговорност на ЕК и на държавите в ЕС и добавиха, че външните инвеститори в земя трябва да бъдат обезкуражени./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg