EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зелени технологии за 100 милиона жители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелени технологии за 100 милиона жители

mail09:30 | 18.04.2012прегледи 1615 коментарикоментари 0


Председателят на Българската търговско-промишлена палата  (БТПП) Цветан Симеонов участва днес в Международна конференция  на тема Зелена индустрия и иновации в Осло, съобщи пресцентърът  на БТПП. Конференцията е част от Програмата за зелена индустрия и  иновации на Норвежки иновационен фонд и се подготвя от  Норвежкото министерство на външните работи, Норвежкия  иновационен фонд със сътрудничеството на Конфедерацията на  норвежките предприятия.
Седем страни участват в приложението на програмата за зелена индустрия и иновации: България, Естония, Унгария, Латвия,  Литва, Румъния и Словакия. Програмата се финансира от Норвежки
иновационен фонд с общ бюджет 100 млн. евро. Основната цел на конференцията е повишаване информираността  за възможностите на Норвежкия иновационен фонд и ангажиране на  потенциалните участници в Норвегия и страните бенефициенти.
При откриването на конференцията държавният секретар на  Министерството на външните работи на Норвегия Торгеир Ларсен  отбеляза че, целта е Норвегия да даде своя принос за  конкуретноспособна Европа, защото страната е пети по големина  търговски партньор на Европейския съюз, с което се нарежда преди Индия и Япония. Ларсен акцентира, че Норвегия настоява за  укрепване на връзките с 15-те европейски страни-бенифициенти на  поддържаните донорски програми и не случайно имат за приоритет  зелените технологии. Програмата за зелените технологии е  насочена към практически устойчиви за страните-участници  резултати.
Програмата за зелените технологии обхваща 7 страни със 100  милиона жители. За България и Румъния са открити специални офиси на програмата. Планира се осъществяване на 22 проекта в  България с норвежки партньори - основно в частния сектор. Тя  сподели опита на компании, получили финансова подкрепа от  програмата в предишни периоди. Те са изказали благодарност за  съдействието и постигнатите резултати. След приложението на  програмата през 2010 г. се наблюдава 10 процента растеж на  норвежкия износ за България в сравнение с 2009 г.  Тор Ласе, директор финансиране в Иновейшън Норвегия,  представи бюджета на програмата за България, възлизащ на близо  14 млн. евро. Основна приоритетната група са фирмите, следвани  от неправителствени организации. Крайната цел е зелената  индустрия да стане по-близка на предприятията. Ласе обясни, че  Норвегия е шампион в областите: по озеленяване на икономиката,  по-малко отпадъци, емисии на въглероден двуокис и по-малко  материални и енергийни разходи. При изпълнение на Програмата за зелена индустрия и иновации  ще се прилагат директивите на ЕС, както и националните правила  за обществени поръчки. Ще се съблюдават и меморандумите за  разбирателство, подписани с всяка отделна страна-бенефициент.
Програмата трябва да приключи до април 2016 година. Партньорските проекти ще включват проучвателни посещения,  бизнес срещи, експертни срещи, дейности по намиране на партньори и др.
Според българския представител на конференцията иновациите в опазването на околната среда са една от целите за  икономическото развитие на България макар и в по-дългосрочен  период.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150