EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Зелени" блокади в Австрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Зелени" блокади в Австрия

mail10:35 | 22.11.2023прегледи 524 коментарикоментари 0


Климатичните активисти от организацията „Последно поколение“ блокираха централни пътища  в австрийската столица – автомагистрали, които водят към града и важни кръстовища във Виена. Както съобщиха от организацията, избрани са нови места за акцията с повече от 70 участници.

Протестите на организацията не бяха предварително обявени по съответния ред. Организаторите съобщиха в социалните мрежи, че преди обяд ще се състоят няколко десетки акции.

„Ще организираме още повече протести“, обяви говорителката на „Последно поколение“ Лайла Фузис, позовавайки се на предупрежденията, отправени от организацията към федералния канцлер Карл Нехамер  за предстоящи по-твърди действия. „Очаквам от Нехамер решителни действия срещу климатичната криза. Положението не се подобрява като ни заплашват с по-строги мерки. Ако Нехамер изпълни най-после препоръките на Климатичния съвет, веднага ще напуснем улиците“. 

Полицията на Виена и Долна Австрия арестува 57 активисти на демонстрацията, в която взеха участие над 70 души. Протестиращите се оплакаха от агресивни шофьори, видеозаписи са показали сцени на агресия, в които активистите са били ритани, дърпани, заливани с вода и автомобилисти са се доближавали застрашително близо с колите си до залепените за асфалта активисти.

„Разбираме яда на шофьорите, но насилието не е отговор. Как ще реагират, когато улиците се наводнят или когато свърши питейната вода?, са написали в социалната мрежа „Екс“ борците за опазване на климата.

Всички протестиращи 30 души, блокирали автомагистралите от Долна Австрия към Виена, са били арестувани, съобщават от полицията в Долна Австрия. От тях 18 са се били бетонирали на пътното платно. Повдигнати са им обвинения за нанасяне на големи материални щети. Останалите 12 са се били залепили за асфалта и ще им бъде наложено административно наказание.

В почистването на улиците от боя са били включени пожарникари, с тяхна помощ са били освободени и лицата, които със специална смес са се „бетонирали“ за платното. „След като покрихме бетонираните активисти, за да не бъдат засегнати от хвърчащи отломки, с помощта на шлайфмашини изрязахме  пътното платно, за да освободим ръцете им, свързани с долния пласт настилка.

След два часа и половина всички лица бяха освободени“, разказват от провинциалната пожарна. За да освободят залепените активисти пожарникарите са използвали разтворители.

Във Виена са били арестувани 27 лица, съобщава говорителят на полицията Маркус Дитрих. На видеозаписи също се виждат агресивни реакции на водачите на автомобили. “И аз както и много други не мога да приема блокирането на автомагистрали.

Подобни акции водят до големи икономически щети, те отравят и обществения климат“, написа в „Екс“ федералният канцлер Карл Нехамер. „Полицията ще се оборудва в бъдеще с по-тежки съоръжения,  за да посреща всички последствия на такива блокиращи акции“, е заявил за електронното издание на „Кроненцайтунг“ федералният канцлер.

По думите на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер в момента за полицията в цялата страна се доставя специално оборудване, за да отстранява по-лесно активистите за опазване на климата от пътното платно. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg