EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зелената енергия повишава цената тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелената енергия повишава цената тока

mail14:00 | 01.06.2012прегледи 781 коментарикоментари 0


Поскъпването на тока от 1 юли с около 10% е предизвикано основно заради добавката за зелена енергия, преференциалните цени на изкупуване на енергията от когенерации, както и заради невъзвратимите разходи, които се отчисляват на централата ТЕЦ "AES Марица Изток 1". Това коментира днес пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, след като на открито заседание с представители на електроенергийните предприятия бяха обсъдени новите цени на енергията от 1 юли 2012 г.
Токът за бита поскъпва средно с около 10%, като 6% от това увеличение се дължи на добавката за енергията, произведена от възобновяеми енергийни източници, каза Семерджиев. Има бум особено на фотоволтаични паркове, защото инвестиционните разходи за изграждането им с усъвършенстването на технологиите се понижават. При определянето на преференциалната цена през миналия регулаторен период разходите са отговаряли на определената от регулатора цена, но вече не е така, ето защо ДКЕВР ще намали цената за изкупуване на енергия от слънце с около 25-30%, каза Семерджиев. От НЕК заявиха, че вместо прогнозните количества енергия от ВЕИ към енергийната система на страната са присъединени двойно повече мощности зелена енергия и от това загубите на НЕК са 100 млн. лв. за този регулаторен период - 1 юли 2011 - 1 юли 2012 г.
Според Семерджиев спекулативното изграждане на централи от ВЕИ ще бъде спряно с възможността, която ще се даде на ДКЕВР да променя преференциалните цени на зелената енергия при съществени изменения на ценовите параметри при производството й. Внесено е такова предложение в промените в Закона за енергетиката, които предстои парламентът да гласува на второ четене, посочи председателят на регулатора. Семерджиев добави, че очаква в бъдеще цените на енергията от ВЕИ да не оказват толкова съществено влияние върху крайната цена на тока, като с течение на годините те ще започнат да се изравняват и дори да стават по-ниски от цените на енергията от конвенционалните централи, които пък ще трябва да купуват квоти за отделяните емисии въглероден диоксид. За всички централи, които въвеждат сероочистващи инсталации, като ТЕЦ "Бобовдол" например, също се определя по-висока цена на произвежданата енергия, коментира председателят на регулатора.БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046