EUR 1.9558
USD 1.6906
CHF 1.8221
GBP 2.3040
CNY 1.8221
you tube
mobile version

Зелена столица - София на финал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелена столица - София на финал

mail11:24 | 09.09.2021прегледи 498 коментарикоментари 0


„София е на финала на конкурса за Европейска зелена столица за 2023 година. София е класирана на второ място в първия кръг на престижния конкурс на база техническа оценка по 12 екологични показателя.“ Това каза зам.-кметът на София по екология Десислава Билева, която заедно с Елица Панайотова, ръководител на екипа на „Зелена София“, официално представиха кандидатурата на София преди финала на конкурса за Зелена столица на Европа 2023 във Финландия.

Другите финалисти са Хелсингбори (Швеция), Талин (Естония) и Краков (Полша).

„София е в тази селекция не просто в резултат на усилията на експертите и политиците, но благодарение и на активното участие на гражданите и неправителствените организации. Множество от проектите и инициативите, за които разказваме, са дошли именно от общността от млади хора с визия за следващите важни стъпки пред нашия град“, посочи също Билева.

Подготовката за участие в конкурса за наградата “Зелена столица на Европа” започна още през 2016 г., когато в следствие на предложението на инициативен комитет, съставен от десетки неправителствени организации, Столична община по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова създаде проект „Зелена София”, чиято задача беше да подготви София за конкурса. 

София е първият град от Югоизточна Европа, класиран на финала. Броени дни след новината Столичен общински съвет прие доклад със 7 мерки и 7 проекта, в подкрепа на ангажимента ни като финалист. Изпълнението на тези мерки и проекти ще се случи независимо от резултатите от финала, като София ще кандидатства отново, ако не спечели титлата тази година. 

Екипът на „Зелена столица“ подготви пространствен комуникационен план, с който ще ангажира широката общност в София, както и останалите общини в страната.

В надпреварата за носител на титлата участваха 16 града, като София е първият град от Югоизточна Европа, който става финалист в престижния конкурс за Зелена столица на Европа, организиран ежегодно по инициатива на Европейската комисия.

Целта на състезанието е да подкрепи и стимулира местните власти в Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите, както и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си.

Кандидатурите на градовете се оценяват от международна експертна група на база на технически параметри и индикатори, свързани с 12 екологични показателя:

• Изменение на климата: смекчаване • Изменение на климата: адаптиране • Устойчива градска мобилност • Устойчиво земеползване • Природа и биоразнообразие • Качество на въздуха • Акустична среда • Отпадъци • Води • Зелен растеж и екоиновации • Енергия • Управление.

На финала София трябва да направи видео представяне на града и презентация на своите планове за следващите две години. Предложените от Столична община инициативи се обединяват около системата от зелени площи като основен гръбнак на града, екологичен транспорт, биоразнообразие и зелена трансформация като култура и начин на живот.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg