EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зелена светлина за находище "Хан Крум"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелена светлина за находище "Хан Крум"

mail11:17 | 27.07.2016прегледи 1752 коментарикоментари 0


След "Горубсо- Кърджали" и канадската фирма "Дънди Прешъс Металс" ще добива златосъдържаща руда в Източните Родопи. Общинските съветници в Крумовград гласуваха да бъде изработен подробен устройствен план и застроени 6 поземлени имота в района на находището "Хан Крум" в местността Ада тепе над града, съобщи БТА.
"Дънди" има договор за 30- годишна концесия на находището. Концесионната такса от добивите е 1,44 на сто годишно.
Първоначално канадската компания предвиждаше преработката на рудата до концентрат да се извършва на място чрез технология с цианид.Срещу нея се обявиха няколко екоорганизации и с това се блокира старта на производството.Според новия вариант рудата ще се добива и преработва, но без използването на токсичния химикал.
Преработената руда ще се транспортира до Намибия, където "Дънди" има златодобивна фабрика.Заложено е край Крумовград да се добиват между 800 000 и 1 млн. тона руда годишно. Очакваната инвестиция е за 100 млн. долара.

EconomyNews.bg припомня: 300 млн. лв. ще бъдат инвестирани за изграждането на открит рудник - първият нов рудник, разработен в България през последните 40 години, обогатителна фабрика и съоръжение за минни отпадъци. По план същинската оперативна работа на рудника трябва да започне през 2018 г. Предвижда се създаване на около 220 нови работни места с ангажимент 90% от наетите да са местни хора. Допълнителни работни места (около 4 ) се създават за всяко работно място в мината. Силен сигнал, че има раздвижване в региона, което до голяма степен се дължи на стъпването на новото предприятие е, че ако през 2010 г. в Минно-геоложкия университет са се обучавали едва петима студенти от Крумовград, днес броят им надвишава 50 души.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg