EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Зелена светлина за бизнес кредити в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелена светлина за бизнес кредити в България

mail17:15 | 26.05.2010прегледи 3825 коментарикоментари 2


Милена Илиева
25% от компаниите, кандидатствали за бизнес кредит през първите 4 месеца на 2010 г., са получили одобрение за финансиране. Това показват данните на едно от небанковите кредитни дружества у нас
Кредитекс. Броят на одобрените заеми нараства в сравнение със същия период на 2009 г., когато всеки шести или 17% от подалите искане е имал положителен отговор. Данните потвърждават прогнозата, че пазарът на бизнес кредити ще излезе от кризата през настоящата година.
“По-малко вероятно е да се развие песимистичният вариант за пазара, а именно да се случи едно „застиване” в бизнес средата”, коментира за Economynews.bg  Мария Цукровска -  директор “Кредитиране” в небанковото дружество. Според нея предстои да регистрираме и друга новост на пазара на бизнес кредитите, а именно – подобряване на дисциплината в сектора.
Как по-лесно да вземем кредит?
В условията на застинал пазар на банковото кредитиране, много компании прибягват до финансиране от небанкови финансови институции. Доста време обаче те не бяха включени в Централния кредитен регистър. “Вписването им ще повлияе положително”, убедена е Цукровска. “Клиентите с добра кредитна история ще имат по-лесен достъп до финансиране. Прозорливите предприемачи ще се възползват от ситуацията и ще започнат да теглят кредити за покупка на обезценени активи или завоюване на дял от конкуренцията.  Финансиращите институции ще правят по-консервативен в сравнение с предишни години финансов анализ на клиентите, което ще повиши качеството на отпусканите кредити и ще доведе до по-голяма сигурност на пазара”, допълни Мария Цукровска.
Нов критерии при отпускането на заеми
Експертите определят изминалата 2009 година като  „осезаемо различна” спрямо предходните години. Различна, както за кредитополучателите, така и за кредиторите. От дружеството отчитат нарастване броя на фирмите, които са търсили кредити не за развитие на бизнеса си, а за преструктуриране на финансовите си задължения, заради възникналите по обясними причини затруднения. Отношението към пазара на имоти от страна на кредиторите пък е станало по-трезво и рационално, в сравнение с предходните две - три години. Причините, които посочват от компанията, са свитият пазар на недвижими имоти и намаляването на стойността на обезпеченията.
Също така, друго важно от изминалата година е преместването на фокуса на финансиращите институции от задачата за експанзия и пазарен дял към по-доброто управление на риска на кредитите. Точно за управлението на риска, кредитните институции включват през 2010 и нов критерии при отпускане на финансиране. Кредиторите анализират как фирмата се справя в условията на криза. Този анализ дава допълнителна информация за рисковия профил и гъвкавостта на една компания, за това може ли тя да се настройва успешно спрямо променящия се пазар.От бранша обаче не очакват отпушването на бизнес кредитирането да бъде съпроводено с реално понижение на лихвите по отпуснатите заеми.
12 месеца е най-често предлаганият гратисен период на пазара
В момента на пазара на бизнес ипотечни кредити най-разпространен е гратисен период от 12 месеца. Гратисен  период се договаря най-често от фирми, които теглят кредит с цел инвестиция. Така, докато вложението, например в ново помещение или оборудване, започне да генерира печалба, фирмата плаща по-ниска погасителна вноска. Или с други думи средствата от текущата дейност се насочват за разработване на инвестицията, вместо за погасяване на кредита.


Новост
Обезпечават кредити с безплатна застраховка
Мая Иванова
„МКБ Юнионбанк” предлага безплатна застраховка „Срещу безработица" по отпуснатите си  кредити. От първата по рода си услуга, предлагана от банка в България, ще се възползват клиентите на потребителски или ипотечен кредит, отпуснат от финансовата институция. При загуба на доход или при временна нетрудоспособност, месечните вноски по заема ще се покриват от застрахователната полица.
„Сигурността и увереността в бъдещето е най-сериозната загуба, която претърпяха хората в резултат на икономическата криза. В същото време кризата предлага и редица възможности, като по-евтини имоти, коли, обзавеждане за дома.  Логично, много наши клиенти искат да се възползват от тези възможности, но неувереността   за собственото им бъдеще и работно място ги прави по-нерешителни. Днес ние им даваме нашето решение – безплатната застраховка „Срещу безработица”, коментира Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк.
Новият продукт се предлага дни след като на проведения форум „Шумът на парите”, банкови експерти препоръчаха  банките да започнат да се диференцират по определени условия и да предлагат освен заеми и допълнителни услуги. Независимо, че цените на кредитите са на нива от 2006-2007 г., само при ипотечните те са с 1% по-високи от тези през 2007-а, несигурността за бизнеса и страхът от загуба на работа, прави кредитоискателите консервативни. Банките са готови да помагат на добрите компании, но мениджърите им се страхуват да инвестират в нови технологии. Колкото до ипотечните кредити, прогнозите на банкерите са, че те ще се използват за закупуване на семейно жилище, а не с цел реализиране на доходност от покупко-продажба на имоти.


 


 
Коментари
 
На вниманието на г-жа Илиева - 21-03-2011 г. 15:08:11

Настояваме незабавно да бъде назначена комисия за най-строго проучване как служителя Пеньо Ванев се е снабдил с диплома, след като е бил наказан с отстраняване от университета, поради след успех с още няколко от най – глупавите студенти. Как Пеньо Ванев се е сдобил с диплома като след като е изгонен заради слаб успех от университета той е обикалял като безпризорно куче улиците от ЯНУАРИ/2000 до ЯНУАРИ/2010 2001 9, 10,11, 12 Безработен 2002 1, 2,3, 4, 5, 6, 7, 8 Безработен 2003 4, 5,6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Безработен 2004 1, 2,3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Безработен 2005 1, 2,3, 4, 11, 12 Безработен 2006 1, 2,3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Безработен 2007 2, 3 Безработен 2008 6, 7 Безработен Как до сега не е установено дали Върховния Административен Съд има излязло решение според което Пеньо използва документ с невярно съдържание, с който може да си обършр задника. Хванахме го този Пеньо !!! Не му вярвайте!!! Лъжливия Пеньо крие много лоши неща!!! Такива хора хвърлят срамно петно върх

Анонимен - 22-02-2012 г. 15:47:45

Поздравления че зачекнахте тази болезнена темас Пеньо от Бургас. Моля Ви, ровете в тази тема. Нагло момченце е пеньо. Как не го е срам мързеливец мръсен и гнусен простак.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg