EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Здравословната храна срещу junk food

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Здравословната храна срещу junk food

mail12:20 | 10.10.2011прегледи 647 коментарикоментари 0


Националната кампания „Културата на хранене – избор при стомашни киселини“ стартира тази събота в София със специално събитие пред Народен театър „Иван Вазов“. Кампанията се организира от Сопрал* и Софарма АД и цели да обърне внимание на хората за необходимостта от изграждане на правилна култура на хранене.
Стотици гости и минувачи пред Народния театър „Иван Вазов“ станаха свидетели на сблъсъка на здравословната храна и правилното хранене срещу junk и fast foods. Специална арт инсталация илюстрира двубоя и противоречието между вредното лошо хранене и правилното и здравословно хранене. От едната страна на масата бяха разположени здравословни блюда. Минувачите бяха провокирани от съпоставката на здравословните и стилни блюда с голям хамбургер, направен от маркучи, гума, пластмасови капачки, найлон, талашит и др. Повече от 60 % от българите не обръщат внимание на храната, която ядат. Менюто на българите не е здравословно и много малко българи имат добра култура на хранене“, посочи Иван Манчев, вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните готвачи. Пред събралите се минувачи той говори за необходимостта от промяна на хранителните навици и правилния подбор на здравословни храни. „Най-добрият показател за това, дали се храним здравословно, е как се чувстваме и как изглеждаме. Трябва да се замисляме за произхода на храната, която ядем и всеки ден да отделяме по половин час за здравословен обяд, а не да набиваме сандвичи набързо. Много е важно, да създадем култура на хранене и в нашите деца и да ги научим да подбират това, което ядат, за да нямат здравословни проблеми след 20 години“, допълни Иван Манчев. Неправилното и небалансирано хранене са сериозен проблем на модерния свят. Много хора не осъзнават, но лошите хранителни навици и некачествените продукти в храната са причина не само за здравословен дискомфорт и наднормено тегло, но и провокират многобройни болести. Най-често се появяват заболявания на стомашно-чревния тракт. Факт е, че хората пренебрегват и омаловажават здравословните си проблеми и симптоми. Стистиката сочи, че всеки трети българин страда от стомашни киселини.
Информационната кампания ще гостува на 12.10. в Пловдив, на 15.10. във Варна и ще продължи с други инициативи в цялата страна. В последствие ще има консултации с гастроентеролози и други подобни инициативи. Културата на хранене включва много аспекти: от това хората се замислят върху вредните навици по отношение на храненето, да си създадат ритуали на хранене – спокойно и на добре подредена маса, да научат основни правила, които трябва да се спазват при избора на храни, да научат кои храни с кои не бива да се съчетават и др. Правилното хранене е въпрос на култура, на спазването на определени принципи. Тя е въпрос на желание и не е зависима от финансовите възможности на човека.

Съветите на Сопрал:
Регулирането на стомашните киселини е един от многото аспекти, зависещи от правилната култура на хранене. За да поддържате хармоничен баланс на Вашето тяло, е
препоръчително да вземете под внимание следните правила за Вашата култура на хранене:
- Не пийте течности по време на хранене, а ако Ви се наложи, това трябва да става бавно и на малки глътки.
- 20-30 минути преди хранене изпийте чаша сок или изяжте някакъв плод.
- Избягвайте употребата на сладки неща след или между отделните хранения.
- Картофите и оризът не са препоръчителна гарнитура към месото и рибата.
- Яжте месо не повече от два пъти седмично, по възможност на скара, печено или варено.
- Откажете се от консервите, концентратите и полуфабрикатите, съдържащи много сол и консерванти.
- Включете в менюто сурови плодове и зеленчуци, фибри и ядки.
- Пийте повече вода (1.5-2 литра дневно).
- Винаги закусвайте сутрин, а вечерята спокойно може да пропуснете.
- Човек се чувства сит 20-30 минути след като се е нахранил.
- Няма добри и лоши храни, важното е да се поддържа оптимален баланс на храненето.

*Сопрал: Лекарствен продукт за лечение на дуоденална язва, стомашна язва, гастроезофагеална рефлуксна болест, стомашна хиперсекреция. Активна съставка омепразол.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg