EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Здравният министър спря поръчки за 20+ млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Здравният министър спря поръчки за 20+ млн. лв.

mail06:15 | 22.08.2014прегледи 1893 коментарикоментари 0


Министърът на здравеопазването Мирослав Ненков е спрял обществени поръчки за над 20 милиона лева. Поръчките са били приети в последните дни на работа на кабинета „Орешарски”.

На първо място министърът посочи поръчка за 12 млн. лева за електронно здравеопазване, като обясни, че от парите няма да бъде загубена нито стотинка:

„Оказа се че германското правителство имат програма, с която наши специалисти могат да се обучават там изцяло за тяхна сметка и ще използваме тази възможност, за да изпратим хора в Германия, за да се обучат в областта на електронно здравеопазване”.

Д-р Ненков каза, че това е много деликатна и много важна тема и, че трябва този проект да бъде изпълнен много умно, за да не се получи проблем както при комуникацията между телефон 112 и 150. „Не ми се иска стартиране на програма с тежък дефект”, заяви той.

5 млн. лева са били предвидени за строително - ремонтни дейности за центрове на Спешна медицинска помощ в малките градове и общини. Тъй като в малките населени места центровете на спешна помощ се намират в общинските болници, Министерството няма право да извършва дейности в чужда собственост. В тази връзка този проект също е спрян и нито един лев няма да бъде загубен, а всички пари се запазват за Министерството на здравеопазването, подчерта министърът.

Спряна е и обществена поръчка за 4 млн. лева за санитарни автомобили. Д-р Ненков цитира и още един договор между Министерството и фирма, която предоставя безплатно оборудване за тестване на донорска кръв. В замяна на това министерството трябва да закупува консумативи.

Служебният министър каза още, че поради освобождаването на трима директори на болнични заведения, в последните дни на предишното правителство, той е разпоредил проверка и в трите болници. Проверките в болничните заведения още текат. Министърът е помолил експертите в министерството да направят справка къде са сменени директори и бордове на лечебни заведения, от период от средата на юли до края на мандата на предишното ръководство, като счита, че от средата на юли се е знаело, че това правителство си отива. Д-р Мирослав Ненков каза, че са възстановени няколко бордове на директори, както е било преди началото на юли, както и тримата отстранени лекари са върнати на работа и си работят в болниците. Служебният министър посочи и новите промени в Спешна помощ – София. Той каза, че е подобрена комуникацията между Спешна помощ и болниците, като непрекъснато ще се обновява информация къде има свободни места и къде екипите ще могат най-близо да откарат пациентите. „Така колегите имат пълна яснота къде да отидат директно”, каза той. Също така той обясни, че е помолил лекарите да докладват когато има несполука при комуникациите. Той обясни още, че вече починалите на улицата хора няма да се извозват от Спешна помощ, а от екипите на Александровска болница. Д-р Ненков също така допълни, че болничният на д-р Георги Гелев - директор на Спешна помощ, е изтекъл и той отново заема поста си./Фокус
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg