EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Здравният министър си отива?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Здравният министър си отива?

mail11:30 | 12.03.2012прегледи 360 коментарикоментари 0


Слаба оценка дадоха за здравния министър Стефан Константинов депутатите на ГЕРБ и самият премиер Бойко Борисов. „Две са основните провинения на Константинов – че върви след събитията и оставя друг да му вади горещите картофи и да показва дни наред в публичното пространство. Ще си отиде, ако не влезе в час”, заяви Борисов пред bTV и даде няколко дни срок на здравния министър да докаже, че заслужава да остане на поста. „Най-горещите картофи” във ведомството на Константинов се оказаха цените на лекарствата, лимитът на Фонда за лечение на деца в чужбина и ествествено бонусите, раздавани в Здравната каса и МЗ. Борисов се възмути, че министърът не е обърнал внимание на проблема с растящите цени на лекарствата по-рано и няколко пъти подчерта, че „щом не може да се справя, ще се сменя”. Премиерът отхвърли спекулациите за „черна каса” на ГЕРБ, в която да е попадала разликата между реалната и „надутата” цена на даден медикамент. „Категорично няма такова нещо, да пукна, ако има”, прекръсти се в студиото Борисов. Той коментира и „болната” тема за лимита от 180 00 евро на Фонда за лечение на деца в чужбина като подчерта, че „още днес ще се разпореди законът да бъде променен”. „Шефът на фонда се назначава от МЗ, а неговите 22-ма членове, главно лекари – от Министерски съвет. Те решават колко пари на кого да дават. Аз подкрепям промяна в закона, така че тези плащания да отидат в Здравната каса. Ще се разпоредя по тази тема да се промени законът – или да се премахне фонда като цяло, или лимита”, каза Борисов, оправдавайки се, че министърът е предложил създаването на такъв фонд, тъй като „премиерът не можел да разбира от всичко, включително и медицина и лечение на деца”. С това си „недобро” решение Константинов още веднъж „ядосал” Бойко Борисов и разклатил стола си. Стефан Константинов е третият министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов. При съставянето на кабинета постът беше зает от тогавашния председател на Лекарския съюз Божидар Нанев, който бе отстранен заради поръчка на ваксини против грип. Случаят бе предаден на прокуратурата и срещу него бе повдигнато обвинение за престъпление по служба, което отлежава в чекмеджетата на държавните обвинители. След него постът бе зает от Анна-Мария Борисова, която премиерът „намери на разклона за Велико Търново”. Работата й в министерството бе кратка и тя си тръгна след несъгласуване с партийното ръководство на идеята за доплащане в болниците.
„Не съм знаел за бонусите във ведомствата. Министърът е този, който ръководи цялото си ведомство, той разписва и решава кой какво получава. По никаква схема тези неща не идват към мен като справка. На Министерски съвет миналия декември обаче изрично предупредих да не се дават бонуси. Тогава всички ме увериха, че не са дали”, оправда се премиерът по темата, разгневила цялото общество през последния месец.
Той отказа да определи като „лъжа” действията на подчинените си, при положение, че в крайна сметка се оказва, че те са раздали бонуси на служителите си, а в някои случаи и на себе си. Борисов изтъкна единствено своята намеса за решаването на проблема – заплахата „или връщате, или уволнение”
„Като излезе наяве проблемът, ги предупредих да върнат парите. Не се притеснявам, че може да съм ги унижил, дори напротив – не искам нищо да им спестявам. И ето виждате - в рамите на една седмица ги върнаха”, каза министър-председателят, допълвайки, че министрите се „страхуват от него и това е нормално, така не правят бели, защото знаят, че когато разбера, ще стане лошо”.
„Предишното правителство целенасочено е изхарчило парите и то във време, когато световната финансова криза бушуваше. Когато държавата е летяла по нанадолнището, те вместо да я спрат, са давали още газ”. Така премиерът Бойко Борисов обясни финансовото положение на държавата три години по-късно след встъпването му в длъжност.
„Какво са правили предишните управляващи? Те са залагали голям растеж и са харчели все едно вече са го получили. Като идваме ние на власт, не само ги няма тези пари, а те са ги изхарчили”, заяви министър-председателят.
По думите му Тройната коалиция разчитала на късата памет на хората. Затова премиерът поиска да бъдат излъчени отново архивни кадри от 2009 година, когато поема щафетата от старото управление. Тогава бившият вече финансов министър Пламен Орешарски заявява, че „държавата е под вода” с 550 милиона лева.
Борисов припомни, че за „Виденова зима” се говори от миналата година, но големият проблем ще дойде през 2013-а, когато идват падежите на старите дългове./bTV
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg