EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Здравните вноски при безработните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Здравните вноски при безработните

mail12:31 | 31.01.2013прегледи 1035 коментарикоментари 0


От началото на годината всички хора, които сами внасят вноските си здраве[1], но имат други стари задължения към бюджета, могат да подават заявление преди плащането на здравноосигурителните си вноски. Заявлението се подава в офиса на НАП по постоянен адрес преди всеки превод, като целта е хората да не загубят своите здравноосигурителни права.

Това е така, защото от 1 януари 2013 г. в сила влезе т. нар. единна сметка, с която се промени реда на погасяване на задълженията към хазната. Така на практика, ако няма подадено заявление преди плащането на здравноосигурителната вноска, парите ще отидат за погасяване на по-старо задължение на човека към бюджета. От НАП напомнят също, че от тази година хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски, трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2013 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2013 г. Размерът на здравноосигурителната вноски и за тази година е поне 16,80 лв.

Заради единната сметка, значително се улеснява попълването на платежните нареждания от самоосигуряващите се за здраве. Кодът за вид плащане е само един за всички данъци и осигурителни вноски - 11 11 11 и не е необходимо да се попълва изрично основание за плащане. Образци на преводно нареждане и пощенски запис за плащане към бюджета, могат да се намерят на интернет страницата на НАП. Помощ при попълването, както на декларациите, така и на платежните нареждания, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията 0700 18 700 на цената на един разговор.

 

[1] Например трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg