EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Здрави гори за устойчив климат + инфографика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Здрави гори за устойчив климат + инфографика

mail12:40 | 17.07.2017прегледи 13168 коментарикоментари 0


Чрез способността си да абсорбират въглероден диоксид дърветата и горите са наш важен съюзник в усилията за овладяване на климатичните изменения. Комисията по околна среда на ЕП гласува на 11 юли планове срещу обезлесяването, които карат страните-членки да компенсират загуби на гори с по-добро управление или с увеличаване на горските масиви. Законодателството е част от пакета мерки за изпълнение на ангажиментите на ЕС по Споразумението за климата от Париж.

zoom_sss

Горите в ЕС

 

В ЕС има 182 млн. хектара гори, като те покриват 43% от общата суша в ЕС. Горското покритие варира силно по държави. На седем страни - Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша, Испания и Швеция, се падат над 70% от всички горски площи.

Защо горите имат значение

Горите изпълняват много полезни функции: те защитават почвата от ерозия, осигуряват местообитание за множество видове, участват във водния кръговрат и регулират местния климат. Чрез фотосинтезата те също така улавят част от въглеродния диоксид.

Приносът в борбата с климатичните изменения

В контекста на политиката за климата горите се свързват с начина на ползване на земите от хората. Когато увеличаваме горските фондове, това извежда въглероден диоксид от атмосферата. Когато режем дървета или когато превръщаме горите в обработваеми земи или пасища, това има потенциал да увеличи емисиите на парникови газове.

Горите в ЕС абсорбират еквивалента на 10,9% от общите емисии на парникови газове всяка година.

zoom_sss

Източник и графики: Европейски парламент

Законодателното предложение

Депутатите в ЕП искат да предотвратят ръста на емисии вследствие на обезлесяване. Гласуваният в парламентарната комисия текст налага задължение на страните-членки да компенсират промени в начина на ползване на земите, водещи до повече емисии в атмосферата. Това може да стане чрез по-добро управление на горите или увеличаване на горските площи.

Законодателството определя правната рамка след 2021 г. и е част от мерките, които ЕС предвижда, за да бъдат изпълнени ангажиментите по Споразумението за климата от Париж.

Други законодателни предложения, по които Парламентът работи, касаят промени в схемата за търговия с емисии на ЕС, покриваща голяма част от индустрията, както и определянето на обвързващи национални цели в секторите извън схемата (транспорт, строителство, селско стопанство, отпадъци).

Парламентът ще гласува по законодателното предложение за горите и ползването на земите на пленарното си заседание през септември.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg