EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Здравето на животните /инфографика/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Здравето на животните /инфографика/

mail12:08 | 02.03.2016прегледи 1230 коментарикоментари 0


Епидемии по животните като шапът и чумата по свинете могат да имат тежки последствия както заради риска за човешкото здраве, така и заради загубите на засегнатите производители. На 23 февруари комисията по земеделие на ЕП одобри споразумение със Съвета за законодателен акт, уреждащ мерките за борбата с болестите, пренасяни от животни.

Законодателният акт цели да подобри превенцията и овладяването на епидемии по животните. Той дава правомощия на Европейската комисия да взема спешни мерки при нужда за ограничаване на разпространението на болести. Мерките обаче не трябва да водят до причиняване на засегнатите животни на болка или страдание, които могат да се избегнат.

Освен това актът насърчава отговорното използване на антибиотици при животните, за да се ограничи развиването на резистентност, което би поставило под заплаха и здравето на хората.

Текстът дава право на Комисията да поиска от страните-членки да съставят национални бази данни на животните, отглеждани като домашни любимци, като това се разглежда като от един от начините за предотвратяване на преноса на болести от изоставени на улицата животни.

Очаква се пленарното гласуване по темата да се проведе през март.

Мерки срещу незаконната търговия с домашни любимци

На пленарното си заседание на 25 февруари Парламентът призова страните-членки да споделят данни за регистрираните домашни котки и кучета. Целта е да се противодейства на незаконната търговия с домашни любимци, които често са гледани в лоши условия и представляват риск за общественото здраве.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg