EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо фалира Ирландия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо фалира Ирландия?

mail13:40 | 24.01.2012прегледи 646 коментарикоментари 1


Георги Ангелов,ikonomika.org

 За да спаси от фалит ирландските банки, правителството наля близо 63 милиарда евро капитал в тях. Общият размер на спасителния заем, който Ирландия получи от МВФ, ЕС и др. е в размер на 67 милиарда евро. С други думи, парите, налети в капитала на банките, са в размер на 94% от спасителния заем.

На тази основа бихме могли да предположим, че ако правителството не беше наляло 63 милиарда евро в банките, то нямаше да има нужда от спасителен заем. И обратно, с голяма степен на сигурност бихме могли да твърдим, че Ирландия фалира заради решението правителството да покрие загубите на банките.

Имаше ли алтернатива? Вярно е, че ирландската държава по закон трябва да защити малките вложители (в ЕС са защитени депозитите до 100 хиляди евро). Обаче, огромните задължения на ирландските банки не са към малки вложители, а към големи международни банки и други кредитори (немски, английски, американски и пр.). Т.е. правителството спокойно можеше да защити депозитите на малките вложители без да защитава дълговете към големите вложители. В такъв случай, те щяха да понесат пълните загуби вместо тези загуби да се понасят от данъкоплатците.

П.С. Тук трябва да отбележим още нещо – ирландските банки не са имали просто временни ликвидни проблеми, т.е. не са се нуждаели от заем, който после ще могат да върнат (такава ликвидност те получават от ЕЦБ когато имат нужда). Ирландските банки имаха огромни загуби и някой трябваше да поеме тези загуби, т.е. в този случай говорим за пари, които никога няма да се върнат обратно. Съвсем нормално е тези загуби да се понасят от акционери и кредитори, а не от държавата и данъкоплатците.


 


Тагове: Ирландия, фалит
 
Коментари
 
sgsx - 24-01-2012 г. 14:22:40

mnogo vazno

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg