EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо Турция повиши ОЛП?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо Турция повиши ОЛП?

mail14:07 | 28.08.2023прегледи 585 коментарикоментари 0


Чуждестранни икономисти оцениха сериозното отношение на Централната банка на Република Турция (ЦБРТ) към намаляването на инфлацията, след като банката повиши вчера основния лихвен процент от 17,5 на 25 на сто, предаде Анадолската агенция (АА).

Решението на централната банка да повиши едноседмичната репо лихва със 750 базисни пункта предизвика широк отзвук по света. Според чуждестранни икономисти стъпката показва ясно сериозното намерение на финансовата институция да намали инфлацията, отбелязва агенцията.

Анализаторът на компанията In Touch Capital Markets, която следи финансовите пазари, Пьотр Матис коментира пред АА, че ЦБРТ е изпратила много силен сигнал на инвеститорите за решимостта си да контролира инфлацията, надхвърляйки значително пазарните очаквания за повишението на лихвените проценти.

Според Матис това е и важна стъпка за възстановяване на доверието в турската лира. След вчерашното решение на централната банка турската лира се оказа "най-добре представящата се валута спрямо долара", посочи анализаторът, според когото тази тенденция би могла да се окаже "началото на период на покачване спрямо долара през следващите седмици".

Тимъти Аш, старши стратег за развиващите се пазари на Компанията за управление на активи Bluebay Asset Management, също заяви, че ЦБРТ е направила "силен ход", увеличавайки основния лихвен процент със 750 базисни пункта, което е доста над очакванията.

След поскъпването на турската лира в резултат на решението на централната банка на Турция Citi - една от водещите американски банки - промени насоките за валутен обмен USD/TRY. "След днешното изненадващо повишаване на лихвения процент затваряме позициите си за покупка USD/TRY и увеличаваме препоръката си за турската лира от равнище "underweight" на "неутрално", обяви банката и допълни, че очаква да чуе допълнителни коментари от отговорните фактори за новата насока и устойчивостта на тази политика.

JPMorgan Chase, друга от най-големите банки в САЩ, заяви, че очаква ЦБРТ да увеличава водещата лихва с 250 базисни пункта на всяко заседание до края на годината, и обяви, че е преразгледала прогнозата си за лихвените проценти в края на годината от 30 на сто на 35 на сто, съобщава турската телевизия Хабертюрк.

Според Goldman Sachs същественото увеличаване на лихвените проценти е решителна стъпка и за повишаването на привлекателността на турската валута - лирата.

Централната банка на Турция увеличи през юни основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента за първи път от 2021 г.  и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Това бе първото решение на новия ръководител на банката Хафизе Гайе Еркан. 

Вчерашното решение за увеличаване на основния лихвен процент до ниво от 25 на сто, което надвиши значително дори най-смелите очаквания на икономическите експерти, е най-високото равнище от близо 20 години, отбелязва Блумбърг.

"Уолстрийт джърнъл" посочва, че увеличението е дошло след опасения, че "правителството действа бавно по отношение на контролирането на инфлацията и това излага икономиката на риск в дългосрочен план".

След преизбирането си на президентския пост Реджеп Тайип Ердоган назначи бившия икономист от американската банка "Merrill Lynch" Мехмет Шимшек за министър на икономиката, а бившата високопоставена служителка от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан за ръководител на централната банка, давайки заявки за обрат в икономическите политики на страната. При встъпването си в длъжност Шимшек, който бе министър на икономиката (2009-2015 г.), а след това вицепремиер, отговарящ за икономиката (до 2018 г.), предупреди, че ще бъде необходимо връщане към "рационалните мерки", за да бъде съживена турската икономика. Преди това Турция следваше политики на ниски лихвени проценти съобразно нестандартното виждане на президента Ердоган, че високите лихви са причина за висока инфлация.

"Тъй като и двамата (Шимшек и Еркан, бел. ред.) са пазарно ориентирани, при новото ръководство централната банка зае водеща роля в повишаването на лихвените проценти с цел контролиране на инфлацията. В края на юли и тримата заместник-управители на ЦБРТ бяха заменени с икономисти с по-традиционни виждания, което вероятно е повлияло за по-високото от очакваното повишаване на лихвените проценти. Възможно е това да спомогне за възстановяване на доверието на пазарите, което през последните няколко години беше силно подкопано", коментира и японският икономически в. "Никкей".

Асошиейтед прес изтълкува вчерашното решение на централната банка за драстично увеличение на лихвените проценти като "пореден знак за икономическа промяна" и за "връщането към по-традиционни икономически политики" под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган. Агенцията цитира базираната в Лондон Capital Economics, според която "повишението ще допринесе за успокояване на инвеститорите, че е налице завръщане към ортодоксалната политика".

С последния си ход ЦБРТ иска да възвърне доверието на пазарите и да ограничи инфлацията, оцени и германският икономически вестник "Ханделсблат".

Преди решението на централната банка за новото увеличение на лихвите президентът Ердоган заяви увереност, че икономическият екип на Турция е способен да намали инфлацията до едноцифрено число. 

По данни на Турския статистически институт инфлацията в Турция на годишна база е възлязла на 47,8 на сто през юли./БТА


Тагове: Турция, ОЛП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg