EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо случаят КТБ не пречи на еврооблигациите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо случаят КТБ не пречи на еврооблигациите?

mail16:35 | 25.06.2014прегледи 815 коментарикоментари 0


Първият търг на еврооблигации на България след 2012 година се оказва устойчив на най-големия банков крах в страната от 17 години, като ниските дългови равнища успокояват инвеститорите, отбелязва агенция Bloomberg.
Министерството на финансите се среща с инвеститори, за да пласира облигации на стойност 1,5 милиарда евро (2 милиарда долара). Миналата седмица централната банка се съгласи да спаси Корпоративна търговска банка АД (КТБ), след като четвъртата по големина банкав България се оказа с недостатъчна ликвидност.
Случилото се с КТБ няма да спре инвеститорите да купят нови ценни книжа, тъй като държавният дълг на България, най-бедния член на ЕС, е сред най-ниските в 28-членния блок, заяви Луц Рьомайер от LBB Invest. Опасенията, свързани със състоянието на банките в страната, допринесоха доходността по българските еврооблигации с падеж през юли 2017 година да достигнат З-месечен максимум на 24 юни т.г.
"Проблемът с банковия сектор ще ограничи малко апетита за нови български облигации, но ще има основно търсене", посочи по телефона от Берлин Рьомайер, който планира да купи ценни книжа. "Държавният дълг е толкова нисък, че спасяването на банката няма да промени особено кредитните показатели, " допълни той.
България се връща на пазара, след като мерките за стимулиране на Европейската централна банка (ЕЦБ) насърчават инвеститорите да купуват активи с по-висока доходност. Парите от търга ще позволят на страната да покрие облигационни задължения
на стойност 1,1 милиардна долара с падеж през януари и вътрешен дълг от около 1,3 милиарда лева (905 милиона долара) тази година, съобщи пред депутати по-рано този месец финансовият министър Петър Чобанов.
Международната рейтингова агенция Standard and Poor's понижи кредитния рейтинг на България на 13 юни от BBB до BBB-, най-ниската си инвестиционна оценка. Агенцията посочи като причина липсата на реформи, необходими за укрепване на върховенството на закона, за ограничаването на корупцията и за промяна на неефективните държавни енергийни и железопътните компании, които представляват риск за държавните финанси, припомня Bloomberg.
Най-големият въпрос около краха на КТБ е защо правителството и централната банка позволиха да се стигне толкова далеч, посочи в електронно писмо Симон Кихано-Еванс, който ръководи отдела за проучване на страните с нововъзникващи пазарни
икономики към Commerzbank AG в Лондон. Препоръчваме предпазлив подход, допълни той. По думите на говорителката на Министерството на финансите
Мая Михайлова случилото се с КТБ не е променило плановете на България за срещи с инвеститори в Германия, Великобритания, Франция и Австрия тази седмица /б.р. част от тях вече се състояха с добри отзиви и котиране на българските ДЦК/. Равнището на държавния дълг на България е 23% от БВП, - колкото е равнището на Люксембург. Външният дълг на Полша например е 43% от БВП, на Германия – 76%, а средният за еврозоната е 96%. Естония е единствената страна от ЕС с по-ниска задлъжнялост - 9,8%, според данни на ЕК.
Пласирането на нови облигации не би трябвало да е голям проблем за България, посочи Луц Рьомайер. Ценните книжа ще имат повишена цена заради недостатъчното предлагане, а доходността е привлекателна, допълни той.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164