EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо се изнася евтин ток?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо се изнася евтин ток?

mail16:00 | 23.06.2014прегледи 4497 коментарикоментари 0


Протестираме цялостната политика с възможност за изнасяне на евтина електроенергия, защото при износа ѝ има възможност да не заплащат задължения към обществото, което е новото име на зелената електроенергия, и се получава едно ценово предимство на онези търговци и производители на ток, които искат да изнасят електроенергия.
Това каза за предаването „Нещо повече“ председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. Той изтъкна, че енергията е суровина, а износът на суровини е типичен за неразвитите и бедни държави. С износа на евтин ток подпомагаме икономиките на други държави, каза той. Икономиката ни не работи и няма товари за железниците, а на фона на това е нелогично да се вдига цената на тока, коментира той намерението на асоциацията да откаже да плаща новите по-високи цени.
Няма условия цените да се повишават. Ако някой седи в един кабинет и е решил, че сега дайте да ударим за последно индустрията, пък после каквото ще да става, просто е несериозно. Правят се някакви абсолютно непазарни движения. Говорим с администрацията и не можем да разберем кой стои зад тези решения.
 

Изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов коментира, че твърдението на Стаменов за тръжна процедура само на 300 мегавата електроенергия от ядрената централа не отговаря на истината:
Има обявени още 100 мегавата, но със 100% предплащане, както и търг за 6 месеца за още 200 мегавата, с което за търг са обявени 600 мегавата. Ние имаме ангажименти и към регулирания пазар – квоти, които също трябва да спазваме. Не можем да продаваме повече отколкото произвеждаме.
От 1 август 2013 г за българския бизнес цената на тока е паднала с 11 лева за мегават, а не се е повишавала, коментира той. Дори с "увеличението" за бизнеса тя ще бъде с 5 лева по-ниска отколкото преди година, допълни той.

 

Значи, намалението на таксите за пренос на електроенергия бизнесът го смята за нещо нормално и то им е в джоба. Ние искаме това намаление да бъде разпределено поне малко по-равностойно между нас. И те са бизнес, и ние сме.Мислеха, че ние.им извиваме ръцете и искаме да вдигаме цените. А ставаше въпрос от тези 11 лева намаление на цената на тока от 1 август миналата година досега, ние да вземем 2,50 лева и останалите 8,50 останаха при тях. Ето това е увеличението, което говорят, че искаме да правим.

Търговете си на свободния пазар централите правят в различни дни, защото фирмите не могат да изпратят експерти на всяко място едновременно, коментира той и заяви, че всички клиетги трябва да бъдат поставени при равни условия, за да се избегнат санкции от ЕК.
Аз не продавам електроенергия за България и за износ отделно, аз продавам електроенергия на тези, които имат нужда от електроенергия и купуват, а след това кой какво ще я прави тази електроенергия, ако търговците купуват от нас електроенергия, а после я изнасят, това вече е техен въпрос./източник:БНР

 

 


Тагове: износ, евтин ток
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg