EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Защо се вдига цената на горивата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо се вдига цената на горивата?

mail14:02 | 12.05.2022прегледи 1509 коментарикоментари 0


По-високи маржове при рафинирането, а не просто поскъпването на суровия петрол води до повишаването на цената за потребителите, заяви министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил ал Мазруей, цитиран от Ройтерс. Според него на този етап петролният пазар е балансиран.

"Изключителното непостоянство на пазарите не е поради проблеми с търсенето и доставките, а защото някои не искат да купуват определени видове петрол, а на търговците им трябва време да се преместят от едни на други пазари", заяви той, имайки предвид отказа на много страни да купуват руски петрол. "Идеята за бойкот на определени видове петрол е рискова, без значение какви са мотивите за това".

Петролът пое нагоре миналата седмица, след като стана ясно, че ЕС подготвя ембарго срещу руския петрол, но вчера и дне отново започна да спада.

Запитан за подготвяния от САЩ проектозакон, който би позволил срещу страните членки на ОПЕК и нейните партньори да се водят антимонополни дела заради евентуалното свиване на добива с цел повишаване на цените, Мазруей посочи, че сега не е моментът за подобна стъпка.

Ако законът бъде гласуван, американският главен прокурор ще може да завежда дела в американски съдилища срещу, например, Саудитска Арабия или Русия по петролни въпроси./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1969